Jonge bomenactie in Olst, Wijhe en Deventer: “Groene kennis is niet nodig, alleen enthousiasme.”

Leestijd: 2 minuten

Op zaterdagochtend 14 december is de officiële aftrap van de jonge bomenactie in Deventer. Tijdens deze actie worden jonge boompjes eerst geoogst door vrijwilligers, na het oogsten volgen er twee uitdeeldagen, die zijn georganiseerd door ‘De Ulebelt’, waar de boompjes en planten worden weggegeven.

Estella Franssen, projectmanager bij stichting De Ulebelt, legt de actie uit: “Bomen maken elk jaar vele jonge boompjes, oftewel zaailingen. Die kunnen lang niet allemaal groot worden. Daarom oogsten we ze op Oogstdagen en delen ze gratis uit op de Uitdeeldagen. Om zoveel mogelijk boompjes een kans te geven, roepen we iedereen op om zich aan te melden. Groene kennis is niet nodig, alleen enthousiasme.”

Oogstdagen
Tijdens een oogstdag red je jonge boompjes, samen met andere vrijwilligers. Tijdens het oogsten leer je verschillende boomsoorten kennen en kom je in contact met nieuwe mensen. Je mag je eigen geoogste boompjes en struiken ook meenemen naar huis gepaard met een nieuwe ervaring. De Ulebelt zorgt voor koffie, thee en iets lekkers. Na het inkuilen (bomen en struiken die je niet direct kunt planten, kan je inkuilen) is er een mogelijkheid om samen te lunchen.

Tekst gaat verder onder de foto

Estella Franssen (links) met meer bomenredders op een Oogstdag/ Foto: Ulebelt

Uitdeeldagen
Begin 2025 beginnen de Uitdeeldagen op het parkeerterrein aan de Hooiberglaan in Olst, Op deze dagen worden de eerdere geoogste planten gratis weggeven aan mensen die de bomen en struiken graag zouden willen hebben. De eerste Uitdeeldag van de gratis boompjes is op zaterdag 14 december op het parkeerterrein voor de Ulebelt (Duikerstraat 22 in Deventer).

Handige informatie
De eerste Oogstdag in Wijhe start in 2025 en er worden boompjes en struiken geoogst in Olst. Vooral in deze plaatsen worden nog bomenredders gezocht. Heb je bomen of struiken teveel in je tuin? Die kun je op de Uitdeeldagen tussen 10:00 uur en 10:30 uur inleveren. Wie enkel brengt hoeft zich niet aan te melden, wil je ook halen dan is het verplicht om je aan te melden, dit kan op de site van de Ulebelt. Hier staat ook verdere informatie. De organisatie ontvangt graag inheemse soorten (planten die van nature in een bepaald gebied voorkomen) met een beetje wortelkluit.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio