Kabinet roept ondernemers op tot actie bij achterstand coronabelastingschuld

Leestijd: 2 minuten

Bron: Rijksoverheid

Het kabinet roept ondernemers op om actie te ondernemen als zij een achterstand hebben in het aflossen van hun coronabelastingschuld. De Belastingdienst zal proactief contact opnemen met ondernemers die nog niets hebben afgelost sinds 1 oktober 2022 en hen informeren over de mogelijkheden om hun achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen. Er zijn momenteel 73.000 ondernemers met een betaalachterstand. De Belastingdienst zal vanaf deze maand extra contact opnemen met ondernemers en hen wijzen op de mogelijkheden voor extra uitstel en de mogelijkheden om in contact te komen met hulpverleningsinstanties. Ondernemers die geen verdere actie ondernemen, ontvangen in april nog een brief waarin zij worden opgeroepen om binnen twee weken hun achterstand in te lopen. Vanaf half mei gaat de Belastingdienst over tot het versturen van beschikkingen naar ondernemers die nog steeds geen actie hebben ondernomen, en zullen zij gefaseerd starten met invorderingsmaatregelen.

Aflossen van schulden

Sinds de start van de aflossingsregeling hebben 266.000 ondernemers die gebruik hebben gemaakt van bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis, de aflossing van hun opgebouwde schuld gestart, waar zij 60 maanden de tijd voor hebben. Meer dan 21.000 ondernemers hebben hun opgebouwde belastingschuld volledig afgelost, terwijl meer dan 138.000 ondernemers op schema lopen met de aflossing en de eerste vier termijnen hebben betaald. Er zijn echter ook 103.000 ondernemers met een betaalachterstand, waarvan ruim 73.000 ondernemers nog niets hebben afgelost. Een van de voorwaarden van de betalingsregeling is dat ondernemers ook moeten voldoen aan andere betalingsverplichtingen na 1 oktober 2022, zoals omzetbelasting. Ongeveer 18.000 ondernemers die achterlopen bij het aflossen van de coronaschuld hebben ook een betalingsachterstand voor een andere verplichting.

Sinds de start van de aflossingsregeling heeft de Belastingdienst ruim 1.600 belacties en bedrijfsbezoeken uitgevoerd om te achterhalen wat de oorzaken zijn van de betaalachterstand. Hieruit is gebleken dat de redenen divers zijn. Sommige ondernemers hebben ernstige betalingsproblemen, terwijl anderen niet goed op de hoogte waren van hun verplichtingen en na contact met de Belastingdienst hun achterstand hebben ingelopen. Mogelijk is er ook een groep die bewust niet betaalt, omdat zij nog hopen op generieke kwijtschelding van de schulden. Het kabinet heeft echter al meerdere keren aangegeven hier niet voor te kiezen, omdat dit onrechtvaardig uitpakt voor de ondernemers die hun schuld wel hebben terugbetaald.

Hulp en advies

Geldfit is een organisatie waar bedrijven en particulieren terecht kunnen voor advies en hulp. Paul Bakker van Geldfit :”Vanuit Geldfit werken wij met veel organisaties samen waaronder banken, verzekeraars, energiemaatschappijen en uitvoeringsorganisaties. Wij zien een verhoogde stroom van hulpvragers over de gehele linie van consumenten.

Sinds kort hebben we binnen ons concept voor ondernemers een medewerker op de hulplijn van Geldfit, te bereiken via 0800- 8115. Dagelijks krijgt zij meerdere aanmeldingen voor hulp aan ondernemers; dit naast de digitale bezoeken die via https://geldfit.nl/zakelijk/ gaan. Op 27 Maart start onze landelijke campagne waarin we 4 weken met alle partners en ministerie van SZW consumenten uitnodigen om via Geldfit de weg naar hulp te vinden, in deze campagne spreken wij ook ondernemers aan, “

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio