De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en maar liefst 26 partijen doen dit jaar mee. Ook staan er verschillende Sallanders op de kandidatenlijsten om in de Tweede Kamer te komen. Vandaag in de schijnwerpers: Jorik Bloemenkamp van JA21.
Toen Jorik 20 jaar was, raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de politiek. Dit had een specifieke oorzaak: “Ik merkte dat er een sterke kloof is tussen de wetenschap en de burger. Deze kloof was terug te zien in veel grote thema’s van de afgelopen jaren. Voorbeelden hiervan zijn corona, klimaat en stikstof”, legt de Deventenaar uit. “Aan de ene kant stonden de wetenschappers, die dogmatisch redeneren vanuit hun expertise. Aan de andere kant staat de burger, die niet altijd de tijd heeft en in staat is om wetenschappelijke artikelen te lezen.”
Kloof dichten
Jorik merkt ook dat de progressieven vooral achter de kant van de wetenschap staan, maar daardoor niet altijd oog hebben voor de menselijke maat. De conservatieven staan meer aan de kant van de burger, maar bagatelliseren soms het probleem: “Door mij in te zetten in de politiek hoop ik dat ik deze kloof enigszins kan dichten. Ondertussen help ik mee aan de energietransitie door mij te focussen op de productie van waterstof door middel van elektrolyse. Daar haal ik veel plezier en energie uit.”
Gemeenschappelijke normen en waarden onder druk
Een belangrijke reden waarom Jorik voor JA21 heeft gekozen is het erkennen van het belang van de Nederlandse identiteit: “Sinds de ontkerkelijking heeft Nederland te maken met individualisering van de samenleving. Dit heeft enerzijds positieve gevolgen gehad, zoals emancipatie van vrouwen en homoseksuelen. Aan de andere kant ben ik van mening dat een geïndividualiseerde samenleving alleen in stand kan worden gehouden door een gemeenschappelijke identiteit: de Nederlandse identiteit.”
Volgens Jorik staan de gemeenschappelijke normen en waarden, waarmee deze identiteit wordt gedragen, al een tijd onder druk. Het beste voorbeeld hiervan: de vrijheid van meningsuiting. Jorik: “Als wij echt grote maatschappelijke thema’s willen oplossen, moeten we juist dichter bij elkaar komen en niet ontvreemden. En daar is de Nederlandse identiteit voor nodig.”
Heel hard juichen
Jorik staat op plek 27 van de kandidatenlijst. Het eerste wat hij gaat doen als hij hoort dat hij in de Kamer komt? “Heel hard juichen, want dat zou betekenen dat JA21 minstens 27 zetels heeft gehaald. Uiteraard zou het ook met voorkeursstemmen kunnen, maar dat verwacht ik niet.” Jorik sluit af: “Ik denk dat een rondleiding door de Tweede Kamer mij wel handig lijkt, aangezien ik er nog nooit ben geweest.”