Om de binnenstad van Deventer ook de komende jaren te laten bruisen, hebben de Provincie Overijssel, lokale ondernemers en de gemeente Deventer vanmiddag het vierde stadsarrangement afgesloten. Dit met als doel om onder meer de openbare ruimtes en leegstand in het centrum aan te pakken.
De binnenstad van Deventer is natuurlijk al jarenlang het visitekaartje van de stad. Dit zien de provincie en lokale ondernemers ook in. Om de leef- en winkelkwaliteit te waarborgen, wordt er komend jaar 1.1 miljoen euro geïnvesteerd in de binnenstad. Dit geld is voornamelijk bedoeld om de aantrekkelijkheid van de binnenstad te verbeteren. Wethouder Carlo Verhaar legt uit: “De binnenstad verandert voortdurend. Door samen te investeren, houden we de binnenstad aantrekkelijk. Zo blijft het een fijne plek om te winkelen, een terras te pakken, cultuur te snuiven, rond te wandelen, om te werken en te wonen.”
Het vierde stadsarrangement werd vanmiddag officieel gepresenteerd in Hotel Finch aan de Keizerstraat in Deventer. Niet zonder reden, want één van de pijlers van de derde stadsarrangement was de herontwikkeling van de Keizerstraat. Hiermee kreeg de poort van de binnenstad kleur op de wangen geven. Op de vraag wat de eerste drie stadsarrangementen nou precies heeft opgeleverd, is gedeputeerde Monique van Haaf kraakhelder: Nou, dat we met volle vertrouwen aan de vierde gaan beginnen.” Van Haaf vervolgt: “Corona heeft ons de afgelopen maanden echt op de feiten gedrukt. Ook qua leegstand in de binnenstad. Hopelijk helpt dit plan om de leefbaarheid van de stad weer te vergroten. “
Broederenkwartier
Het is niet voor het eerst dat Deventer een stadsarrangement afsloot. Het vorige plan leverde onder meer de herinrichting van de Keizerstraat en de nieuwe ontwerpen voor de Lebuïnuspleinen op, waar momenteel de eerste werkzaamheden zijn begonnen. Het vierde stadsarrangement moet voornamelijk de leefbaarheid en winkelplezier rondom de Broederenkerk gaan vergroten. Volgens de vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente lopen de ontwikkelingen in het Broederenkwartier, rondom de Dirk van den Broek, achter op de rest van de stad. Binnenstadsmanager Peter Brouwer is helder: “Je moet er graag willen zijn. Het is nu een plek waar je snel wilt door lopen. Wij willen investeren in de kwaliteit van zowel de gebouwen als openbare ruimtes. Daar is deze vierde stadsarrangement uitermate geschikt voor.”
Lebuïnuspleinen
De voornaamste pijler van het vorige arrangement was de herinrichting van het Grote Kerkhof, Nieuwe Markt en de Stromarkt. Momenteel zijn de archeologische werkzaamheden op het Grote Kerkhof in volle gang. Volgens wethouder Carlo verhaar zullen de bouwwerkzaamheden na de zomer van start gaan: “Ik snap dat het natuurlijk dat het mooi was geweest als wij deze zomer het plein konden gebruiken voor evenementen. Maar door nu flink door te pakken, kunnen wij volgende zomer genieten van een volledig heringericht plein. Dat is ons doel.”
Nadat komend voorjaar de werkzaamheden op het Grote Kerkhof zijn afgerond, zullen de eerste werkzaamheden gaan starten op de Stromarkt: “Wij willen alle pleinen en straten met elkaar gaan verbinden. De Keizerstraat is daar het beste voorbeeld van, ” aldus Verhaar.
Tevens kon Verhaar vertellen dat de archeologen onlangs op een verrassing stuitte tijdens de werkzaamheden op het Grote Kerkhof: “Het lijkt er op dat er een soort van sokkel ofwel een plateau van een standbeeld is gevonden onder de grond van het plein. De archeologen hebben de steen van twee meter bij twee meter weten veilig te stellen gaan de komende tijd nader onderzoek doen. Het lijkt er op dat de steen dateert uit de 16e eeuw, “aldus een trotse Carlo Verhaar.