Klimaatwandeling groot succes en best confronterend: “Je ziet het pas als je het doorhebt”

Leestijd: 2 minuten

Deelnemers aan de klimaatwandeling hoefden niet lang te zoeken naar sporen van klimaatverandering. Klimaatverandering slaat keihard toe in de natuur. Op een wandeling van amper drie kilometer rond abdij Sion, was dit op vele manieren te ervaren. De wandelaars gingen naar huis met de boodschap zich niet stil te houden over het klimaat: ga het gesprek aan met je familie en vrienden!

Zaterdagmorgen was die wandeling in verband met het 900-jarig bestaan van Raalte. Gerben Visser, landschapsbeheerder van IJssellandschap en Piet Hendriksma, bioloog uit Raalte, wezen ruim dertig deelnemers op de gevolgen van een warmer en droger Salland.

Verzwakte Eiken
“Je ziet het pas als je het door hebt,” zei Johan Cruijff ooit. Dat geldt hier ook, vertelt Gerben. Als je om de honderd meter op klimaatproblemen gewezen wordt, is dat best confronterend. Neem eikenbomen, veel daarvan staan niet goed in het blad, omdat rupsen door de warmte dagen eerder dan voorheen uit hun eitje komen. Ze beginnen het jonge blad meteen op te eten. Dit terwijl jonge vogels juist niet veel eerder uit het ei komen. De koolmeesouders gaan dus pas op jacht als de rupsenpiek al voorbij is. Dit bladverlies maakt eiken ieder jaar een stukje zwakker.”

Bruine fijnsparren
Het was een dramatisch gezicht, volgens Gerben Visser. Een heel perceel vol fijnsparren die hun naalden lieten vallen en bruin kleurden. Enkele jaren geleden nog had de landschapsbeheerder hele andere problemen met een donker fijnsparrenbos vlakbij een parkeerplaats. Gelukkig melden vrijwilligers zich de laatste tijd massaal aan bij IJssellandschap. Zij hebben de schouders eronder gezet en het hele perceel vol geplant met gemengde loofbomen.

Wat kunnen we doen?
IJssellandschap gaat de verdroging tegen met een moeras en door dammen aan te leggen. Je kunt hier maar zo een otter tegenkomen! Tegelijkertijd probeert IJssellandschap het landschap zo schraal mogelijk te houden, zodat kruidenrijke begroeiing een kans maakt tegen woekeraars als brandnetel en braam. 

Ook invloed op vlinderpopulatie
Na de wandeling vertelde de Sallandse Vlinderfotograaf Emilio Metting over het belang van schraal, kruidenrijk grasland voor vlinders. Zij hebben het nectar van deze bloemen nodig en sommige vlinder kiezen heel selectief voor één soort bloem. Karin Holtmaat sloot af met de woorden “Je kunt zelf veel doen om het tij te keren. Doorbreek de stilte over klimaatverandering en praat erover met anderen!”

Foto: Groep wandelaars bij Sion olv Gerben Visser

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio