“Ik was helemaal flabbergasted zoals dat heet”, vertelt een vrolijke Ruud Roose uit Olst aan Salland1. “We waren in Tubbergen om het 70-jarig bestaan van Stichting Overijsselse Molen te vieren. Daar kreeg ik een aardigheid voor, maar toen kwamen ineens mijn dochters en mijn schoonzoon binnenlopen en de burgemeester van Olst-Wijhe! Nou, ik was even in de war, ja”.
Via vrouw interesse gewekt
Burgemeester Yvonne van Mastrigt was hem nagereisd om hem een Koninklijke Onderscheiding op te spelden. Ruud is al sinds 1997 actief betrokken bij de Bökkers Mölle in Olst: “Ik ging mijn vrouw een keer wegbrengen, op de fiets, zij zat in het ‘winkelteam’ van de molen. Ik raakte aan de praat met de eigenaar Bert van Rijswijk, ook een man uit de scheepvaart net als ik, en het klikte. In 1996 hielp ik met het schoonmaken van de molen en daar kwam onderhoud bij, puur uit interesse. Zo rolde het balletje verder.” In 2005 kwam Ruud bij het bestuur en in 2007 werd hij gevraagd als penningmeester en in 2017 werd hij als logisch vervolg, voorzitter van de Stichting.
Kas spekken
Om de molen in stand te houden zijn natuurlijk veel financiële middelen nodig. Hij kwam op het idee een geraniummarkt te organiseren op de Nationale Molendag die hij ook mede hielp organiseren. De Nationale Molendag wordt jaarlijks op iedere tweede zaterdag van september georganiseerd en hier heeft hij zich ook al sinds 2007 ingezet.
Kennis delen
Daarnaast deelde Ruud, via het Overijsselse molencontactblad Wiek & Rad, nuttige kennis over de ‘molenwereld’ en werd hij eindredacteur van dit magazine. Op 10 juni nam Ruud afscheid als bestuurslid van stichting de Overijsselse Molen: “Maar ik blijf wel lid hoor,” aldus Ruud. En schrijven voor het blad Wiek en Rad. De kennis is nog lang niet verloren en de interesse voor de molen een blijvertje, aldus Ruud die met recht trots mag zijn op zijn onderscheiding.