Kruidenrijk grasland komt in zicht voor agrariërs in gemeente Raalte

Leestijd: 2 minuten

Voor agrariërs in de gemeente Raalte wordt de mogelijkheid geboden om zaadmengsels met korting aan te schaffen. Hiermee kunnen ze een deel van hun land inzaaien met kruidenrijk graszaad. De gemeente heeft akkoord gegeven door eenmalig 15.000 euro beschikbaar te stellen voor de actie vanuit Urgenda en LTO (Land en Tuinbouw Organisatie Nederland).

Kruidenrijk grasland
Urgenda is een organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Binnen de organisatie bestaat het project 1001 hectare kruidenrijk grasland. Ze hebben een landelijke kortingsactie opgezet waar onder andere de gemeente Raalte aan meedoet.

Akkoord gemeente Raalte
Nadat Urgenda en LTO vanuit het project de gemeente Raalte om een bijdrage hebben gevraagd, heeft de gemeente akkoord gegeven. Met de eenmalige bijdrage van 15.000 euro kan binnen de gemeente Raalte 100 hectare grasland kruidenrijk worden ingezaaid. Door de samenwerking met het project geeft de gemeente een positieve ondersteuning aan de agrarische bedrijven in deze onzekere tijden.

1001ha helpt boeren met crowdfunding aan een flinke korting op kruidenrijk graszaad zodat ze laagdrempelig kunnen experimenteren. Dankzij gulle donaties van alle provincies, tientallen gemeenten, ministerie van Landbouw, burgers en bedrijven, is er al voor ruim 5.000 hectare verkocht aan ruim 1.500 deelnemende melkveehouders.

Laagdrempelig experimenten
Agrariërs krijgen de mogelijkheid om tót 6 hectare korting te krijgen op kruidenrijk graszaad. Zo kunnen ze laagdrempelig experimenten om te helpen aan een beter klimaat, aan de biodiversiteit en een betere bodem dan monocultuur grasland. Bij monocultuur grasland wordt er altijd hetzelfde gras verbouwd, het idee is om naar een kruidenrijk grasland te gaan in de toekomst.

Win-win situatie
Hanneke van Ormondt is werkzaam bij Urgenda, zij vertelt: “Door zaadmengsels te zaaien, wordt het grasland kruidenrijk door de groei van onder andere klavers. Deze halen stikstof uit de lucht en er kan bespaart worden doordat er geen kunstmest meer nodig is. Er is 500 kilo minder kunstmest nodig en het zorgt voor 1.000 kilo minder co2. Van de boeren die tot nu toe meedoen heeft driekwart aangegeven door te willen gaan.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio