Kwetsbare jongeren zoeken kamer

Leestijd: 2 minuten

De gemeentes Deventer en Raalte introduceert ‘Kamers met Aandacht’; een nieuwe tijdelijke woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die niet thuis bij ouders of verzorgers of in een zorginstelling kunnen of willen wonen, maar ook nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen.

Stichting Kamers met Aandacht zoekt namens de gemeente kamers voor deze jongeren.  De stichting koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan in principe een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis.

Een goede match
Stichting Kamers met Aandacht merkt dat deze jongeren op dit moment veelal tussen wal en schip vallen zo vertelt Miranda van der Deijl, manager gemeente bij de stichting: “Zodra deze jongeren 18 jaar worden vallen ze buiten de jeugdzorg. We zien dat ze vervolgens moeite hebben met het vinden van onderdak. Wij willen dit gat opvullen. Er zijn namelijk veel jongeren die net buiten de boot vallen.”
In de gemeentes Deventer en Raalte hoopt de stichting jaarlijks acht jongeren onderdak te bieden. In de toekomst is het de bedoeling dat dit nog verder wordt opgeschaald.

Goede match en motivatie
Belangrijk is dat de jongeren die een kamer zoeken en de verhuurder goed matchen, hier is dan ook veel aandacht voor. “Eens per maand hebben we een informatieavond voor geïnteresseerden. Wanneer mensen zich vervolgens aanmelden als verhuurder gaan we in gesprek. De motivatie van de verhuurder is hierin erg belangrijk. Het is niet de bedoeling dat mensen zich vanuit financieel oogpunt aanmelden. Mensen moeten het leuk en fijn vinden om een jongere in huis te hebben. Daarnaast is het zo dat deze jongeren vaak kwetsbaar zijn. We zoeken daarom ook naar personen die als een informeel steunfiguur dienen en als het ware een positief rolmodel kunnen zijn”, aldus Miranda.

Eisen bij aanmelden
Wanneer men zich aanmeld gaat Stichting Kamers met Aandacht langs bij de verhuurder met een coördinator. De kamer moet aan een aantal eisen voldoen, zo moet de woonruimte minimaal 12 m2 zijn en mag de huur maximaal €450,- inclusief zijn. Ook moet de kamer minimaal één jaar beschikbaar zijn en moet de verhuurder een VOG hebben. De jongeren die in aanmerking komen voor een kamer moeten minimaal 24 uur per week dagbesteding hebben, dit kan werk of school zijn. Daarnaast mag de huurder geen verslaving of psychiatrische problemen hebben die het dagelijks leven in de weg kunnen staan en moet de huurder zelf de huur betalen. Miranda: “Wanneer een jongere bij ons wordt aangedragen stellen we altijd de vraag ‘zou je deze persoon zelf in huis nemen?’ Het moet qua zorg geen te grote belasting worden voor de huurder.” Wanneer aan deze eisen worden voldaan wordt er samen gekeken welke woningzoekende jongere een match zou zijn met de verhuurder. Doel is dat de jongeren uiteindelijk volledig op eigen benen kunnen staan.

Geïnteresseerd? De eerstvolgende (online) informatieavond is op 5 maart, aanmelden kan via de site van Kamers met Aandacht.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Rick Beekman
Rick Beekman stagiair bij Salland1.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio