Let op voor meeliftende bloedzuigers

Leestijd: 2 minuten

Nu de temperaturen stijgen, gaan wij Sallanders massaal naar buiten om te genieten van de zonnestralen. Het is heerlijk wandelen door de natuurgebieden in onze regio. Er ligt echter wel gevaar op de loer. Het mooie weer zorgt namelijk ook voor activiteit bij een achtpotige vijand: de teken liggen weer op de loer.

Het RIVM waarschuwt voor de actiever wordende teken. De bloedzuigende beestjes komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Lyme bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Ziekte van Lyme
Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Symptomen en klachten
De klachten zijn onder andere een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. De verkleuring kan verschillende verschijningsvormen hebben. De ziekte van Lyme kan ook koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn veroorzaken in de eerste weken na een tekenbeet. Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

RIVM adviezen
Het advies vanuit het RIVM is dan ook om het lichaam goed te controleren na een tripje door de natuur. Draag huidbedekkende kleding wanneer je door de natuur struint. Mocht er toch een parasiet zich een weg weten te vinden naar je huid, haal de teek met een pincet of tekenverwijderaar zo snel mogelijk weg. Dit verkleint de kans op overdracht van de ziekte. Houdt vervolgens ook de huid rond de tekenbeet in de weken die volgen goed in de gaten. Bij symptomen moet men zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl 

Rick Beekman
Rick Beekman stagiair bij Salland1.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio