Onlangs stemde de gemeenteraad van Olst-Wijhe in met het ontwikkelingsplan voor de nieuwe natuurinclusieve en circulair te bouwen wijk Olstergaard aan de zuidzijde van Olst. Een toekomstbestendig woongebied met onder andere aandacht voor de manier waarop men samenleeft met elkaar, het elkaar ontmoeten en hoe in deze wijk wordt omgegaan met klimaatveranderingen. Circulair bouwen is belangrijk in deze wijk. Grondstoffen, producten en goederen worden slim gebruikt zodat deze oneindig hergebruikt kunnen worden: een gesloten kringloop.
Door Liesbeth van Binbsbergen
Olst loopt voorop in het realiseren van duurzaam bebouwing. Dit dorp aan de IJssel heeft al de Aardehuizen, welke in 2015 werden voltooid, en het Vriendenerf, waar de eerste bewoners in de zomer van 2017 hun intrek konden nemen in hun nieuwe woningen.
Aardehuizen worden inmiddels niet meer als bijzonder gezien
Het project Aardehuizen ligt iets buiten het dorp Olst, aan de zuidzijde. Vanuit de trein is dit goed te zien en hoor je nogal eens commentaar van medereizigers in de trant van “wat een rommel” en “het lijkt daar wel een vuilnisbelt”. Dat had er ook mee te maken dat bij de bouw gebruik werd gemaakt van spullen en materialen die anders op de schroothoop terecht kwamen, en deze dan zolang, totdat ze nodig waren, onder een zeiltje bewaard werden. Inmiddels ziet het er allemaal wat netter uit. Ik neem aan dat deze materialen nu niet meer zo nodig zijn, en de autobanden, die eerder veel werden gebruikt, zijn geschrapt van het lijstje, zo hoorde ik laatst. Inmiddels horen de Aardehuizen zozeer bij Olst dat ze niet meer als bijzonder gezien worden en er wordt dan ook niet veel meer over gesproken, en zeker niet op een negatieve manier. Men is er stilletjes wel trots op dat Olst hierin zo voorop loopt.
Deelhuis Vriendenerf ook voor niet- bewoners te gebruiken
Het Vriendenerf is een kleinschalig ecologisch project, waar mensen samenwonen in eigen woningen en gezamenlijk een Deelhuis hebben, waar men iedere ochtend samen een koffie momentje heeft. Verder wordt het deelhuis gebruikt voor films, etentjes en Tai-Chi- en yogaoefeningen, dit voor bewoners en niet bewoners, iedereen die hieraan mee wil doen. Ook zijn we laatst voor het Anton Pieck Winterfestival hier met een aantal vrouwen bezig geweest om kleding te maken voor dit festival. Het Deelhuis wordt dus ook gebruikt voor mensen die niet op het Vriendenerf wonen. Zij willen graag hun steentje bijdragen aan het goed functioneren van Olst, de regio en de provincie. Wat ze naar mijn mening goed lukt.
Wethouder Marcel Blind is blij met het positieve besluit
“Met de ontwikkeling van Olstergaard willen we voorzien in de lokale en regionale behoefte van inwoners om een duurzame woning te bouwen op een aantrekkelijke locatie, omringd door natuur en voorzieningen. Over twee jaar is Olst nóg meer een duurzaam voorbeeld voor heel Nederland.” Aldus de wethouder van Olst-Wijhe.
Begin 2019 is de bewonersgroep Olstergaard gevormd. De deelnemers van deze groep hebben meegedacht en daarmee hebben ze de eerste keuze. Zij reserveerden 25 kavels. Het plan biedt ruimte voor ongeveer 75 woningen. De woningbouwcorporatie SallandWonen koopt 14 kavels van de gemeente om sociale huurwoningen te bouwen.
Meer sociale huurwoningen zou wenselijk zijn
Volgens mij zouden er wel wat meer huurwoningen mogen komen. Het is een ideale manier van wonen op je oude dag omdat je op elkaar terug kunt vallen. Ik denk dat het niet meer van deze tijd is om een beroep te doen op je kinderen als je oud bent, vooropgesteld dat je al kinderen hebt. Deze manier van wonen is ook voor jonge mensen fijn, maar voor deze categorie is een dergelijke koopwoning vaak te duur. Als alles volgens de planning verloopt, kunnen de kopers in het najaar van 2020 starten met de bouw van hun duurzame woningen.
Het bericht Liesbeth van Binsbergen trots op circulaire bouwvisie Olst-Wijhe verscheen eerst op Opinie in Salland.