De Nederlandse taal staat niet stil, alleen dit jaar zijn er al tientallen woorden bijgekomen, dit komt onder meer door generatie-Z of gen-Z de afko (afkorting) daarvan. Ook verdwijnen er woorden of verandert de betekenis.
Niet alleen door gen-Z maar door alle generaties veranderen er woorden en betekenissen, zo werd voor paar jaar geleden straattaal gesproken door veel jongeren.
Nieuwe woorden
Er komen steeds meer woorden bij, hier zijn paar voorbeelden die jij misschien wel kunt gebruiken: Phonefixer, dit betekend een wegenwacht die je vanuit de telefoon helpt om weer de weg op te gaan. Tegenwoordig is er sprake van pinpasfraude, zo een soort fraudeur heet een Kaartophaler. Als woorden lastig uit te spreken zijn dan is dat een Tongpunter.
Nieuwe woorden door de omgeving
Schaam jij je omdat je geld verdient met je zonnepanelen, terwijl je je eigenlijk schuldig voelt over ecologische impact? Dan heb je misschien wel Zonnepaneelschaamte. Ook wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van AI en groeien jonge kinderen hier mee op, hierdoor is er sprake van een Voorkauwgeneratie.
Verdwenen woorden
Ook sterven er woorden uit omdat de betekenissen waarnaar ze verwijzen niet meer bestaan, of omdat de woorden niet meer hip zijn. Geitenfuif, dat ooit een feestje van vrouwelijke studenten betekende, is zo goed als verdwenen uit het huidige taalgebruik. Achterkousigheid verdwijnt ook, tegenwoordig heet dat Achterbaksheid.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl