“De biologische groenten zijn niet aan te slepen. Ten tijde van crises groeit de vraag naar bio exponentieel. Mensen denken dan meer na over de impact van voeding en bestrijdingsmiddelen op hun gezondheid.”
Door Volkert Engelsman
“We moeten het momentum benutten om de pro-actieve gezondheidskant van voeding op de kaart te zetten. Eris een direct verband tussen pandemieën en intensieve landbouw en veehouderij. En Covid-19 is niet de laatste pandemie! Biodiversiteit is fors afgenomen als gevolg van intensieve landbouw, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, waardoor ecosystemen kwetsbaarder worden en niet meer het zelfregulerend vermogen hebben om dit soort virusuitbraken in ‘check’ te houden.”
“We hebben de landbouw te lang de verkeerde kant op gestuurd door alleen naar productiviteit te kijken. Covid-19 is een wake-up call om ook op biodiversiteit en gezondheid te gaan sturen. We kunnen de boel wel oppompen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar dan zagen we in feite aan de stoelpoten van onze eigen winstgevendheid op de lange termijn. Logisch dat banken en institutionele beleggers nu versneld duurzaamheidscriteria in hun financieringsvoorwaarden implementeren.”
“Mensen merken de schone lucht op, de stilte, een van onze Indiase leveranciers ziet de Himalaya’s weer. Dat zet mensen aan het denken over wat voor samenleving we eigenlijk willen. Hebben we al die spullen wel nodig, moeten we zo nodig voor 39 euro naar Barcelona. Neuroloog Bas Bloem wees onlangs samen met EFSA op de directe relatie tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen. We realiseren ons hoe onze gezondheid samenhangt met de gezondheid van de natuur. En dat een fragiel ecosysteem leidt tot een fragiel economisch systeem.”
Volkert Engelsman is directeur en oprichter van Eosta, marktleider in de Europese bio groenten- en fruitsector.
Een groter interview met Engelsman is te lezen in het biojournaal.
Het bericht Marktleider biogroente: nu praten over bestrijdingsmiddelen en gezondheid verscheen eerst op Opinie in Salland.