Meer dan 100 blauwtongbesmettingen in Salland: “Ramp voor dier en boer”

Leestijd: 2 minuten

Wederom kunnen veehouders, en voornamelijk schapenhouders, niet meer om het blauwtongvirus heen in Salland. Net als vorig jaar stijgt het aantal besmettingen, ondanks de vaccins, in rap tempo. Ongeveer een maand geleden was er nog een enkele besmetting. De teller staat nu op 125 besmette locaties.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt twee keer per week een kaart bij waarop de besmettingen in Nederland te zien zijn. Daarop is duidelijk te zien dat meeste besmettingen in het oosten en zuiden van ons land voorkomen.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen en herten. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, dat zijn piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Cijfers in Salland
In de gemeente Raalte zijn op dit moment 53 besmette locaties geconstateerd. Vorige week waren dit er 32. Wim van Lenthe, schapenhouder in Heino, toonde onlangs hoe het met zijn schapen gaat. Vanwege de moeilijke omstandigheden gaf hij toe dat het leuke van de schapenhouderij er zo wel een beetje afgaat, maar hij niet opgeeft.

Olst-Wijhe telt 39 besmette locaties. Dit zijn er 13 meer dan vorige week, toen was er namelijk sprake van 26 locaties die besmet waren.

Vorige week waren er in Deventer 29 besmette locaties. Nu, een week later, zijn 33 locaties besmet. Zaterdag nam BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas, samen met haar beleidsmedewerker Mies Pabon, een bezoek aan de boerderij van Martijn Alferink in Okkenbroek. De helft van zijn veestapel is de afgelopen week besmet met blauwtong, wat heeft geleid tot veel zieke en dode dieren. Van der Plas noemt het virus een ramp voor dier en boer.

Voorlopig nog niet van het virus af
Onlangs werden er nog drie soorten vaccins beschikbaar gesteld tegen blauwtong, ingeënte schapen en vee worden echter nog steeds ziek. Wel is de kans op een dodelijke afloop sterk afgenomen. Het ziet er niet naar uit dat veehouders binnenkort van het virus af zijn. Vochtigheid en warme temperaturen zijn namelijk ideale omstandigheden voor knutten; de kleine vliegjes die het virus verspreiden.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio