Veiligheidsregio IJsselland licht regelmatig iemand binnen de brandweer uit. Dit keer is het Mike die verteld over zijn vrijwilligerswerk bij Brandweer Wijhe. Hij is naast vrijwilliger uitvoerend medewerker vakbekwaamheid, officier van dienst communicatie en plaatsvervangend teamleider bij het STH team (specialisme Technische Hulpverlening).
Op het Instagramaccount van veiligheidsregio IJsselland zijn op foto’s en video’s te zien wat het werk van Mike inhoudt. Hij werkt nu zo’n negen jaar bij team Vakbekwaamheid als uitvoerend medewerker: “Ik houd mij vooral bezig met alles wat te maken heeft met oefenen op de brandweerkazernes of op andere locaties. Ik zorg ervoor dat alle oefenmaterialen op tijd op de kazernes ligt, zorg ervoor dat alles compleet is en werkt.”
Basisprincipes
De laatste jaren maken ze bij de brandweer grote stappen in het realistisch oefenen: “Voorheen zetten we een pand vol rook en gebruikten we lichtslangen en knetterkasten om een brand na te bootsen. Die moest dan geblust worden en dan was de oefening klaar. Nu worden de oefeningen op een andere manier ingestoken, volgens de basisprincipes van brandbestrijding.” Vooral het blussen van elektrische auto’s vraagt een speciale behandeling legt Mike uit.
Bijna twintig jaar vrijwilliger
De vrijwilliger is bij de Brandweer Wijhe bevelvoerder en chauffeur/pompbediende: “Ik haal veel motivatie uit het helpen van mens en dier in nood. Ik vind het mooi om iets voor een ander te kunnen betekenen.” Sinds een aantal maanden is Mike ook officier van dienst communicatie, een functie die hij met vijf andere collega’s vervult.
Lid van STH team Oost
Sinds de oprichting van STH is Mike al lid, nu zo’n zeven jaar: “Ik ben begonnen als logistiek ondersteuner en na drie jaar werd ik plaatsvervangend teamleider, dat is vergelijkbaar met de functie van een bevelvoerder,” aldus de bevlogen brandweerman. Het specialistische werk vind Mike ‘machtig’ interessant, als ze worden ingezet, dan is er ook daadwerkelijk wat aan de hand.
Wat is een STH team?
De landelijke specialistische teams STH ondersteunen met bouwkundige vakkennis en specialistisch materieel. Met vijf teams verdeeld over Nederland, is STH binnen negentig minuten ter plaatse in het grootste deel van het land.
In actie bij complexe incidenten
Het STH team komt in actie bij complexe incidenten: “Zoals ingestorte gebouwen waarbij mogelijk nog slachtoffers onder het puin liggen of treinincidenten waarbij technische hulp nodig is. Het laatste incident waarvoor wij gealarmeerd werden was het tragische brugongeval in Lochem. Ook hebben wij ondersteuning geboden in Oldenzaal bij een ingestorte woning”, vertelt Mike.
Vrije tijd
Op de vraag of Mike nog wel vrije tijd heeft zegt hij: “Jazeker wel, dan spring ik graag op mijn motor om een stukje te toeren. Maar ik vind het werk bij de brandweer gewoon zo ontzettend mooi. Eerder deed ik nog veel meer voor Brandweer Wijhe, waar ik vrijwilliger ben. Toen zette ik ook vaak oefeningen uit en regelde ik nog allerlei andere zaken. Dat is wel wat minder geworden omdat het gewoon niet meer te combineren was. Maar daarvoor in de plaats draai ik wel weer dag- en soms avonddiensten op beroepspost Zwolle.”
Tip van Mike
Dat Mike er is uitgelicht door Veiligheidsregio IJsselland is niet vreemd, hij zet zich voor veel dingen in. Op de vraag of hij nog iets mee wil geven aan zijn collega’s geeft hij aan: “Zoek elkaar eens op en ga in gesprek met elkaar. Niet alleen over het werk maar leer elkaar echt kennen. We hebben zoveel collega’s met interessante verhalen. Kijk wat vaker om je heen. Voor jezelf zodat je ziet wat er om je heen gebeurt, maar ook naar een ander.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl