Mysterie rond overlijden van meisje in AZC Schalkhaar

Leestijd: 2 minuten

Er is een onderzoek ingesteld naar de toedracht rond het overlijden van de driejarige Rital, die samen met haar ouders en haar tweelingbroertje Jamal in het asielzoekerscentrum (AZC) in Schalkhaar verbleef. De ouders vinden dat hun dochtertje noodzakelijke zorg is onthouden. Het onderzoek moet nu duidelijk maken of haar overlijden vorige week voorkomen had kunnen worden, of dat dit onvermijdelijk was gezien het ziektebeeld van Rital.

Na hun vlucht uit de Syrische stad Aleppo naar Nederland, werd de chronisch zieke Rital samen met de rest van het gezin gehuisvest in het azc. Het meisje werd geboren met een genetische afwijking en had last van zware epileptische aanvallen. Zij is de enige die hieraan lijdt; haar tweelingbroertje is gezond.

Nadat Rital vorig weekeinde medische klachten kreeg, werd ze voor controle overgebracht naar het ziekenhuis, maar ze mocht nog dezelfde middag weer mee terug naar het azc. De volgende dag, op maandag, verergerden de klachten echter.

Aandringen op ziekenhuisopname

Vader Ahmad (28) heeft eerst nog met zijn dochtertje een arts bezocht, waarbij hij er meermaals op aandrong dat Rital in het ziekenhuis zou worden opgenomen. “Hij kreeg echter medicijnen mee. Een paar minuten nadat ze die had ingenomen, overleed ze”, meldt een vertrouwenspersoon van de familie. Omdat de familie alleen Arabisch spreekt, treedt de vertrouwenspersoon op als tolk en woordvoerder.

Sectie

Nadat sectie op het lichaam van Rital is verricht naar de doodsoorzaak, is het meisje vorige week in Deventer begraven. De ouders hebben intussen kenbaar gemaakt dat ze het er niet bij laten zitten en aangekondigd dat ze de zaak aanhangig gaan maken bij de klachtenfunctionaris van de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA).

Naar verwachting duurt het vijf tot zes weken voor de resultaten van de autopsie bekend zijn. Daaruit moet blijken of Ritals dood voorkomen had kunnen worden of dat haar overlijden niet te voorkomen was, met het oog op de ziekte die ze vanaf haar geboorte had.

‘Medisch beroepsgeheim’

Tot die tijd wil het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet reageren. “Onze medewerkers leven erg mee met de familie van het overleden meisje. We zijn erg aangeslagen. Tegelijkertijd proberen we de familie nu zo goed mogelijk te helpen. Vragen over de medische zorg, verwijzen we door naar het GZA, die over de medische zorg aan asielzoekers gaat”, meldt een woordvoerder van het COA.

De medisch directeur van het GZA laat echter weten niet te kunnen reageren. “Behalve dat het dramatisch is wat hier is gebeurd, kan ik hier verder niet op ingaan. U zult begrijpen dat ik te maken heb met mijn medisch beroepsgeheim.”

De klachtenfunctionaris van de GZA zegt op korte termijn met de ouders in gesprek te gaan over hun klacht. Afhankelijk van de uitkomsten van het gesprek, beslissen de ouders of ze een officiële klacht zullen indienen.

RTV Oosthttp://rtvoost.nl
Dit artikel is gemaakt door journalisten van RTV Oost.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio