WESEPE ? In het kader van het Nazomerfestival 2010 zijn vier amateur toneelverenigingen uit de gemeente Olst-Wijhe – De Markespelers, Tavenu, Tempo, Herman Heijermans – al weken bezig met het thema Typisch Sallands. Onder begeleiding van professionele regisseurs maken zij ieder een locatievoorstelling van circa 25 minuten die te zien zijn op het Nazomerfestival op vrijdag 10 en zaterdag 11 september in het centrum van Wesepe.
In elke cultuur zijn er rituelen en vaste gewoonten rond belangrijke gebeurtenissen. Het publiek krijgt vier belangrijke gebeurtenissen uit het leven te zien: school, kroeg, huwelijk en de dood. Iedere toneelvereniging speelt een van deze gebeurtenissen, maar dan Typisch Sallands!
Tavenu kreeg de school toebedeeld. De eerste schooldag. Alles en iedereen nieuw. Charlotte heeft al de hele week kriebelende vlinders in haar buik en nachtenlang eindeloos liggen woelen met honderd vragen die door haar hoofd spookten. Wat voor kinderen zitten er in de klas? Leuke jongens? Aardige meisjes? Als ze maar niet iets heel doms zegt. Zullen ze haar nieuwe jurk mooi vinden? En de meesters en de juffen. Zijn ze streng? Of behulpzaam? Ze weet het niet. Ze weet nog helemaal niets. Dat is het spannende aan zo’n eerste schooldag…
1952. Het is een warme nazomer. Charlotte is net verhuisd. Ze is nieuw. Morgen gaat ze voor het eerst naar de basisschool in Wesepe.
De Markespelers spelers nodigen het publiek uit op het terras voor de kroeg. Soms snel, soms traag gaan 100 jaar aan u voorbij. U maakt kennis met Hertog Jan, de kroegbaas. De gasten op het terras zullen u het verhaal vertellen van Hertog Jan en hoe het met zijn liefdesleven is gegaan. Ze zullen u uitdagen en meenemen in het leven van Hertog Jan.
Tempo neemt het publiek mee naar een huwelijk omstreeks 1950. Wesepe is dan nog een echt boerendorp en Olst een arbeidersbolwerk. In Wesepe moeten ze niks hebben van die ?rooien uut Olst?. Maar wat gebeurt er als twee jongelui uit de twee verschillende dorpen toch voor elkaar vallen? Wordt dat zonder slag of stoot geaccepteerd?
Zoals een oud spreekwoord zegt: Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Wat dit gezegde inhoudt is te zien in dit schouwspel, waarin naast een verboden verhouding de zoektocht naar een pyromaan de gemoederen bezig houdt.
Natuurlijk zal bij de voorgenomen boerenbruiloft de traditionele rozenboog en de koe als bruidsschat niet ontbreken. En wat te denken van een echte dominee die het huwelijk inzegent?
Herman Heijermans heeft zich verdiept in de dood. Wat is er nu typisch Sallands in de manier waarop in onze omgeving een begrafenis geregeld werd zo?n dikke vijftig jaar geleden? Herinneringen van oudere leden van de vereniging, mensen uit de buurt en informatie van de oudheidkundige vereniging uit Olst hebben hierbij geholpen. De spelers zijn enthousiast. Enthousiast?!!, over een begrafenis?. Ach iedereen weet wel ?..als de begrafenis achter de rug is kan het soms bar gezellig worden. Je ziet elkaar weer eens en oude verhalen komen los.
Zo gaat het ook bij deze begrafenis. Historisch materiaal en verzonnen verhalen, het komt allemaal bij elkaar in deze voorstelling.
Het Nazomerfestival op vrijdag 10 en zaterdag 11 september wordt gehouden ?tussen kerk en kroeg?(centrum Wesepe) en duurt van 19.30 tot 22.30 uur. Warme kleding wordt aanbevolen. Zitplaatsen zijn aanwezig, voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn staan stoelen klaar.
Zaterdagmiddag is er een matinee (aanvang 14.00 uur) voor 60-plussers i.s.m. Stichting Welzijn Ouderen.
Entree: ? 8,50 (voorverkoop), ? 10,00 (aan de kassa). Verkoop matinee. ? 7,00, uitsluitend via de werkgroepen van Stichting Welzijn Ouderen. Voorverkoop: Dorpshuis – Herxen, De Santenkraam ? Olst, Bakkerij van Rijssen ? Wesepe, Galerie Brasserie 1703 ? Wijhe, bij de toneelverenigingen en via mail: stichting@theaterlangsdeijssel.nl.
Parkeren naast het festivalterrein, inrit bij Chinees restaurant in Wesepe. Volg de borden.
Informatie: www.theaterlangsdeijssel.nl, stichting@theaterlangsdeijssel.nl, telefoon: 0570-56 46 81