Komend najaar worden er weer nieuwe cursussen gegeven voor vrijwilligers. De komende cursussen komen aan bod: Rekenen binnen een vereniging, Digitale fotografie, Besturen, hoe doe je dat? Sociale Hygiëne, Internet en e-mail, Windows en Word, Mobiel bellen persoonlijke administratie en de cursus Digilab.
Deze cursussen zijn voor alle vrijwilligers en ouderen uit de gemeente
Olst-Wijhe en worden gegeven in het Holstohus te Olst.
Geef u snel op via vrijwcursus@kulturhusolstwijhe.nl of via tel: 06 15586968, want vol is vol!
1. Rekenen binnen een vereniging
De cursus is bedoeld voor mensen die hun rekenvaardigheden willen verbeteren. U leert tijdens de cursus hoe u een eenvoudig kasboek kunt bijhouden voor bijvoorbeeld een wijkvereniging, of een begroting kunt opstellen voor het organiseren van een activiteit. Daarnaast wordt aandacht besteed aan diverse geldtransacties zoals de verkoop van kaartjes en het noteren en afrekenen van bestellingen.
Voorwaarde: deze cursus is bestemd voor vrijwilligers die tijdens hun vrijwilligerswerk te maken hebben met bovengenoemde rekenhandelingen.
Data : dinsdag 2, 9, 16, 23, 30 nov en 7 dec
Tijd: 18.30 – 21.30 uur
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus
2. Besturen, hoe doe je dat?
Een cursus om het besturen eenvoudiger te maken. Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan het opstellen van een agenda, het maken van aantekeningen, luisteren, observeren en notuleren. En natuurlijk veel praktische oefeningen uit uw eigen praktijk.
Voor wie: deze cursus is voor mensen die in een bestuur zitten
Data: wordt later bekend gemaakt
Tijd: wordt later bekend gemaakt
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus
3. Digitale fotografie
In deze cursus leert u hoe u digitale foto’s kunt downloaden van de camera, maar ook het bewaren, bewerken, bekijken, delen en afdrukken komt aan de orde. Denk bijv. aan een diapresentatie, rode ogen wegwerken een kleurenfoto afdrukken in zwart-wit of in sepia, een collage of cadeau-cd maken en foto’s e-mailen en online laten afdrukken. Ook wordt er aandacht besteed aan het maken van een Webalbum. Tussendoor komt er van alles langs zoals de kenmerken van een digitale camera, pixels, bestandstypen, back-ups maken, andere foto bewerkingsprogramma’s en volgen er een aantal tips voor het gebruik van een digitale camera. Er wordt gewerkt met Picasa, een gratis te downloaden Nederlandstalig programma.
Voor wie: de cursus is voor amateur fotografen die beginnen met digitale fotografie, maar al wel kunnen omgaan met een computer
Data: woensdag 3, 10, 17, 24 november en 1 en 8 december
Tijd: 18.30 ? 21.30 uur
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus en ? 19,50 voor aanschaf boek
4. Sociale Hygiëne
De training Sociale Hygiëne is wettelijk verplicht voor medewerkers in een horecagelegenheid waar alcoholhoudende dranken worden geschonken (denk ook aan sportkantine en buurthuis). Gedurende de openingsuren van een horecabedrijf dient altijd minstens één persoon aanwezig te zijn die in het bezit is van de SVH Verklaring Sociale Hygiëne. Onderwerpen die aan de orde komen:
– Bedrijfsformule, de horecamarkt
– Mogelijke bedreigingen van het gastvrijheidconcept
– Technische kennis over (de werking van) alcohol,
– drugs en gokken
– Sociaal hygiënisch beleid
– Veiligheid in het horecabedrijf
– Instructie medewerkers
– Inrichtingseisen en voorzieningen
Voorwaarde: deze cursus is voor vrijwilligers die werkzaam zijn in een horeca gelegenheid waar
alcohol geschonken wordt.
Data: 14, 21, 28 sept en 5, 12, 19 okt
Tijd: 19.00 ? 21.30 uur
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus
5. Internet en e-mail
In deze cursus leert u wat het Internet is en hoe u het kunt gebruiken om informatie te zoeken, te bewaren en te downloaden. Maar ook het gebruik van Favorieten en Geschiedenis komt aan de orde. Daarnaast leert u hoe u e-mails verstuurt cq. doorstuurt (ook naar groepen), eventueel met bijlage/foto’s en hoe u uw e-mails ordent. Ook het maken van het adresboek komt aan de orde. Bovendien wordt er uitgebreid in gegaan op de beveiliging van uw pc, hetgeen voor een verantwoord gebruik van het Internet onontbeerlijk is!
Voor wie: Mensen die nog (bijna) geen ervaring hebben met Internet & e-mail
Data: maandag 13, 20, 27 sept en 4, 11, 18 okt.
Tijd: 13.00 ? 16.00 uur
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus en ? 16,50 voor het cursusboek
6. Windows en Word
U zet de eerste stappen in de wereld van computergebruik en computertaal. U maakt kennis met programma?s als Windows, Internet en e-mail.
Daarna gaat u aan de slag met Word. U kunt met Word bv kop- en voetteksten aanbrengen, illustratie opnemen, leert u werken met tabellen, een visitekaartjes of een folder maken . Kortom een praktische opstapcursus in de digitale wereld.
Voor wie: Mensen die nog (bijna) geen ervaring hebben met Windows en Word
Data: woensdag 15, 22, 29 sept en 6, 13 en 20 okt
Tijd: 18.30 ? 21.30 uur
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus
7. Mobiel bellen
Tijdens deze 2 bijeenkomsten leert u omgaan met een mobiele telefoon. Er wordt aandacht besteed aan het bellen, het versturen van een SMS bericht, het opslaan van telefoonnummers in de telefoon, etc. U werkt met uw eigen mobiele telefoon, zodat u daarna direct het geleerde in de praktijk kan brengen.
Voor wie: vrijwilligers en ouderen die in het bezit zijn van een mobiele telefoon, maar willen
leren hoe zij hier mee om moeten gaan.
Data: dinsdag 5, 12, 19 okt.
Tijd: 9.00 ? 11.30 uur
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus
8. persoonlijke administratie
Deze cursus wordt aangeboden aan een ieder die moeite heeft met het invullen van formulieren, het betalen van rekeningen en het bijhouden van persoonlijke administratie. Speciale aandacht is er voor verzekeringen, administratie en thuisbankieren. Een cursus met veel handige tips om de boel weer goed onder de knie te krijgen.
Voor wie: Ouderen en vrijwilligers die handiger willen worden in hun persoonlijke
administratie
Data: worden later afgesproken
Tijd: wordt later aangegeven
Kosten: ? 10,- voor de gehele cursus en ? 16,50 voor het cursusboek
9. Digilab
Bent u vrijwilliger, werkt u met de computer en loopt u soms tegen digitale vragen op waar u geen antwoord op weet. Dan is het Digilab voor u een uitkomst. Bij het Digilab kunt u aangeven met welk programma u zou willen werken (Word, Excel, Powerpoint, etc) en wat u vragen daar in zijn. Tijdens de bijeenkomsten van Digilab werkt u individueel aan het programma wat u hebt gekozen en krijgt u uitleg over de vragen die u stelt. Afhankelijk van de hoeveelheid vragen en de tijd die nodig is om uw wensen onder de knie te krijgen, werkt u een aantal weken in het Digilab (dit hoeft dus helemaal niet 12x te zijn, maar zou ook 2x kunnen zijn).
Tijdens het Digilab is er een docent aanwezig die met alle cursisten individueel werkt aan de vragen die er zijn.
Voorwaarde:
Data: maandag 13, 20, 27 sept, 4, 11, 18 okt, 1, 8, 15, 22, 29 nov en 6 dec
Tijd: 18.30 ? 21.30 uur
Kosten: ? 10,- voor deelname aan het digilab
boeken aanschaffen of in bruikleen (in overleg met de docent)
Opgave voor bovenstaande cursussen bij Hermien Leerkes via de email vrijwcursus@kulturhusolstwijhe.nl met vermelding van uw naam, adres, telefoonnr. en welk vrijwilligerswerk u verricht. Of telefonisch, tel. 06 15586968 (2 augustus terug van vakantie).