De Adelaarstraat, Sworminksweg, Boxbergerweg en Radstakeweg. Op deze en nog veel meer plekken hebben er de afgelopen jaren autobranden plaatsgevonden in Deventer, vermoedelijk aangestoken. Het onderzoek naar de dader(s) is nog in volle gang, maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg. En dat sporen vaak worden uitgewist door de brand maakt het er ook niet makkelijker op, geeft woordvoerder van de politie Oost-Nederland Henk Kremer aan.
Dat de politie brandstichting vermoedt, heeft met het lopende onderzoek te maken. Kremer: “Het technische onderzoek dat er wordt uitgevoerd naar de oorzaak van de brand geeft in bepaalde gevallen aanwijzingen hiervoor. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat dit onderzoek bij branden erg bemoeilijkt kan worden doordat de sporen door de brand vaak uitgewist worden.”
Nog geen autobrand opgelost
De uitgewiste sporen maken het daarnaast ingewikkeld om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de autobranden. Ook is nog niet bekend of er door één of meerdere mensen wordt gehandeld. “Er zijn nog geen verdachten aangehouden”, vertelt de woordvoerder. “Er is ook nog geen autobrand opgelost. De politie heeft allerlei opsporingstechnieken die zij in kan zetten bij een onderzoek. Uit tactische overwegingen brengen wij niet naar buiten welke dat in welk geval exact zijn.”
Geschrokken en boze bewoners
De politie hoopt naast het onderzoek dat buurtbewoners meer kunnen vertellen over de autobranden, bijvoorbeeld door middel van tips of beelden die zijn gemaakt via een telefoon of beveiligingscamera. Ook heeft de politie opgeroepen tot alertheid, laat Kremer weten: “Het is echter moeilijk om hiervan het effect te meten. ” Buurtbewoners reageerden eerder al geschokt en boos op de brandstichtingen en op het feit dat er nog nooit iemand is betrapt.
Oog voor situatie van slachtoffer
Niet alleen buurtbewoners, maar ook slachtoffers blijven achter met onbeantwoorde vragen en de gevolgen van een verwoeste auto. “De politie is er vooral voor de aangifte en opsporing”, maakt de woordvoerder duidelijk. “Maar natuurlijk hebben wij ook oog en oor voor de situatie van het slachtoffer. Daarom krijgt een slachtoffer altijd slachtofferhulp aangeboden. Of de persoon in kwestie daar gebruik van maakt, is de persoon zijn/haar eigen beslissing/overweging.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl