Vorige week is bij de Joodse begraafplaats in Raalte een veldkei met informatiebord onthuld. Wethouder Frank Niens was aanwezig om samen met kinderen van de naastgelegen school KC de Korenbloem het bord te onthullen.
Bij de onthulling waren een afvaardiging van de Werkgroep Stolpersteine Raalte, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, Kindcentrum de Korenbloem en de gemeente Raalte aanwezig. Kinderen uit groep 8 lazen een zelfgeschreven gedicht voor en onthulden de kei met informatiebord.
Op het bord staat informatie over de begraafplaats en de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Raalte, die teruggaat tot ongeveer 1745. De begraafplaats wordt onderhouden door de gemeente Raalte en kinderen van naastgelegen Kindcentrum de Korenbloem houden er jaarlijks een herdenking. De Joodse begraafplaats in Raalte is één van de ruim 200 Joodse begraafplaatsen die Nederland rijk is.
Levend houden van de geschiedenis
In Raalte herinneren verschillende zaken aan de Joodse geschiedenis. Naast de begraafplaats is er de synagoge en ook zijn er in de trottoirs Stolpersteine te vinden: gedenktekens voor de woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Samen met het informatiebord, de jaarlijkse herdenking bij de begraafplaats én een lesbrief voor de basisscholen zorgen ze ervoor dat de Joodse geschiedenis in Raalte onder de aandacht blijft.
Steen
De keuze voor een steen met informatiebord heeft een dubbele symboliek. De eerste is het Joodse gebruik om op Joodse begraafplaatsen een steentje bij een graf te leggen, want een steentje blijft lange tijd zichtbaar. De tweede is het gebruik om in droge zandgronden graven af te dekken met stenen om zo aaseters en grafschenners te ontmoedigen. Een steen staat daarmee ook voor de bescherming van de zielenrust van een overledene.