Toen in 1989 de Berlijnse muur viel en een jaar daarna de DDR werd opgeheven, betekende dit ook het einde van de Koude Oorlog. Afgelopen zaterdag hield de stichting IJssellinie – na twee jaar gedwongen corona pauze – op landgoed de Haere een open dag waar honderden bezoekers op af kwamen.
Cees Mastenbroek past nog maar net in een DAF YA 126 radiowagen. “Hij staat gestald in Loenen, dat is maar goed ook, want hij loopt 1 op 3. Ben hier met een aantal historische legervoertuigen van de groep IJssellinie. Deze wagen stond meestal 40 km achter het front en verzorgde destijds de verbindingen. Er zitten o.a. twee radiosets en een telex in.”
De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie. Met het in werking treden van dit plan zou een brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren zelfs plannen voor evacuatie van ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei.
“Het is wel vreemd om juist nu op deze locatie te staan, terwijl het Russische leger Oekraïne is binnen gevallen” zegt Cees.