Wie kent de slogan ‘melk is goed voor elk’ nog? Helaas zijn melk – en andere zuivelproducten – door voedselintolerantie allang niet meer goed voor ‘elk’. Dat het ook anders kan, bewijst Erve Slendebroek nabij Zwolle. Dit boerenbedrijf heeft zich volledig toegelegd op de productie en verwerking van zogenoemde A2-melk. En nee, dat heeft niets met een snelweg te maken, maar alles met de genen van het rundvee en de bijzondere – natuurlijke – samenstelling van de geproduceerde zuivel. Veel mensen die koemelk moeilijk verdragen blijken namelijk wél van de zuivel van Erve Slendebroek te kunnen genieten. Dat maakt dit bedrijf uniek in Nederland. Tijdens de open dag op vrijdag 3 mei vertellen ze er alles over.
‘Erve Slendebroek heeft zich toegelegd op de productie en verwerking van A2-melk’, vertelt Jaco Visscher, die samen met zijn vrouw en kinderen dit prachtige melkveebedrijf runt. ‘A2-melk is uniek in Nederland. A2 heeft te maken met specifieke koeien die bij ons hun melk produceren. Dat, gecombineerd met verantwoord en duurzaam ondernemen, creëert zuivel die anders is qua samenstelling dan gebruikelijk. De vertering van deze melk verloopt anders en blijkt voor vele mensen, ook voor hen die doorgaans problemen hebben met koemelk, goed te verteren.’ Natuurlijk Vrees niet: de koeien zijn niet genetisch gemanipuleerd, maar door de natuur net even anders gevormd dan koeien die doorgaans het A1-gen hebben. Deze bijzondere erfelijke eigenschap, gecombineerd met een ecologisch verantwoorde en duurzame bedrijfsvoering, zorgt voor zuivel met unieke eigenschappen. ‘Bovendien komt het verantwoorde voedselbeleid de smaak en de bijzondere samenstelling van onze zuivel ten goede. Onze koeien eten veel diverse grassoorten en kruiden en krijgen géén voeding waarvan het genetisch materiaal (DNA) op kunstmatige wijze is aangepast’. De koeien van Erve Slendebroek worden uitsluitend gevoerd met gras(achtige) producten om een gunstiger vetzuursamenstelling te verkrijgen. Mais en granen (en ook soja) worden zoveel als mogelijk uit het rantsoen geweerd. Om meer en een betere verhouding van onverzadigde vetzuren te realiseren is vooral ook een kruidenrijk grasland nodig, en dat betekent dat de familie Visscher al jaren geleden afscheid heeft genomen van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. ‘Bij ons ligt de focus op een vitaal en actief bodemleven. Die gezonde bodem is de basis voor gezond voedsel voor onze koeien en zo, via de door ons geproduceerde zuivel, uiteindelijk ook weer voor gezond en verantwoord voedsel voor de mens’, aldus Jaco. ‘Deze natuurlijke werkwijze biedt kansen voor het geheel van de atmosfeer, bodem en water die invloed hebben op alle levende organismen.’ Ook weidevogels vertoeven graag in dit diverse grasland waar ze zich tegoed kunnen doen aan een rijk bodemleven.
Tijdens de open dag op vrijdag 3 mei wordt u wegwijs gemaakt in het gedachtengoed van dit bedrijf. Diverse aan Erve Slendebroek verbonden partijen leggen de bezoeker door middel van presentaties en demonstraties uit op welke manier zij een rol van betekenis spelen voor dit melkveebedrijf. Tevens is aan de inwendige mens gedacht. Diverse standhouders vormen een gezellige streekmarkt waar u volop kunt genieten van diverse lekkernijen en proeverijen. Ook is er alle aandacht voor de kinderen, die zich op deze dag prima zullen vermaken. Meer weten? Kijk op www.erve-slendebroek.nl.