Mishandeling en verbaal geweld in het openbaar vervoer, het komt steeds meer voor. Afgelopen zaterdag werd een conducteur in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze werd van de trap gegooid en geslagen en brak daarbij een arm. Vervoersbedrijven zijn het zat en zetten daarom zaterdagavond om 22:30 uur het openbaar vervoer 3 minuten stil. Hoofdconducteur Niels heeft zelf te maken gehad met geweld en verteld hierover.
Niels woont in Deventer, heeft bij defensie gewerkt en is nu hoofdconducteur bij de NS. Hij verteld dat, wat hem betreft, Corona de grote boosdoener is. Mensen zijn hierdoor op zichzelf geraakt en hebben een korter lontje gekregen. Als hij langs de passagiers gaat in de trein, merkt hij dat mensen het probleem van bijvoorbeeld het niet hebben van een toegangsbewijs, ergens anders neer leggen: “Ze verzinnen smoesjes en raken snel agressief omdat ze hun gelijk willen krijgen.”
Het is nu echt klaar
Niels ziet dat het 3 minuten stilleggen van het openbaar vervoer een signaal is om af te geven aan de NS: “Het is een eerbetoon aan de collega’s, het is een schreeuw naar meer personeel. Wat mij betreft mag het openbaar vervoer de rest van de avond stilliggen, of desnoods een hele dag. Dit zal de mensen meer raken dan de 3 minuten die nu worden ingezet.”
tekst gaat verder onder de afbeelding
Boa functie weg
Sinds de conducteurs geen boa (Buitengewoon opsporingsambtenaar) functie meer hebben, mogen ze geen boetes uitschrijven: “Zwartrijders weten dit waardoor ze er misbruik van maken, er is wel een veiligheidsservice en er zijn boa’s op de stations, maar die mogen niet meer ingrijpen omdat het niet op heterdaad is. We mogen geen boetes meer uitschrijven, als boa kon je meer”, aldus Niels.
Ervaringen van Niels
De Deventenaar heeft altijd zijn portofoon aan staan, daardoor krijgt hij vaak genoeg mee dat er ergens moet worden ingegrepen. Hij geeft aan: “We komen voor elkaar op, handen af van treinpersoneel!” Er zijn genoeg handvatten aangereikt tijdens zijn opleiding zoals groepen agressieve jongeren in de trein een spiegel voorhouden. Volgens Niels gaan ze dan wel dimmen omdat ze geconfronteerd worden met hoe de rest van de reizigers de groep ziet.
Geen idee hoe het openbaar vervoer werkt
Onwetendheid is een reden waarom mensen geen vervoersbewijs bij de hand hebben. Het is daarom beter dan ze van te voren goed kijken hoe ze het openbaar vervoer moeten gebruiken. Volgens Niels kan dit een heleboel problemen in de trein, maar ook bus en metro, voorkomen. Er is een proef geweest met bodycams, dit mogen ze wat Niels betreft wel doordrukken omdat het succesvol is gebleken.
Solidariteit
Volgens Niels is het jammer dat de actie uitgevoerd moet worden, dat het nodig is. “Het is een kwalijke zaak maar het wordt gedaan uit solidariteit.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl