Opnieuw taakstraffen voor PEC-hooligans na aanval op Go Ahead Eagles café

Leestijd: 5 minuten

Twee PEC Zwolle hooligans zijn donderdag door de politierechter veroordeeld voor hun aandeel in de bestorming van een Go Ahead Eagles café in Deventer. Onder hen de voorman van de Zwolse harde kern, die naar eigen zeggen druk doende is zijn leven te beteren en in de aanloop naar de IJsselderby kampte met een terugval.

Op zaterdagavond 3 februari lijkt het even oorlog op de Boxbergerweg in Deventer. Een stuk of tien auto’s stoppen, waarna zo’n vijftig mannen café De Huiskamer bestormen. Stenen, bierflessen, fietsen vliegen door de lucht. De ramen van de stamkroeg van de harde kern van Go Ahead Eagles aanhangers gaan aan diggelen. Een van de bezoekers komt naar buiten en wordt tegen de grond gewerkt. Er wordt op hem in getrapt en geslagen waardoor hij een flinke hoofdwond oploopt.

Geweldsdelicten, wapen- en drugshandel
Kort na de aanval op de kroeg pakt de politie vier mannen op die afgelopen week voor de rechter verschenen. Een paar dagen later valt een arrestatieteam binnen in een woning en wordt Martinus H. (39) uit Zwolle aangehouden. “Ik begrijp wel dat ze me op die manier komen ophalen,” vertelt H. aan de politierechter. Hij heeft naar eigen zeggen al een flink aantal jaren in de gevangenis doorgebracht vanwege geweldsdelicten, wapen- en drugshandel. H. vertrouwt de magistraat toe dat hij dit niet meer wil en orde op zaken aan het stellen is in zijn leven.

“Pap, wil je hiermee stoppen”
“Persoonlijk kan het mij niet zo veel schelen,” zegt H. “Het is vreselijk voor mijn gezin. Ik ben naar buiten gelopen en de politie vroeg of ik rustig bleef. Ik heb me netjes laten boeien en kreeg een zak over mijn hoofd. Mijn gezin moet dat allemaal zien en ze weten dan niet wanneer ik weer thuiskom.” De smeekbede van zijn kind “Pap, wil je hiermee stoppen?” en een flinke reprimande van zijn eega brachten hem tot het inzicht dat er belangrijkere dingen in het leven zijn.

Hooligan in ruste
In de periode voor de IJsselderby kreeg H. een terugval. “Ik doe mijn best om er van weg te blijven. Ik heb me toch laten verleiden,” verklaart H., die niet onbekend is met supportersgeweld. “Ik wil mijn leven echt op orde krijgen, maar verwacht u niet dat het me in een paar maanden lukt.” De ‘hooligan in ruste’ zit ontspannen in de rechtszaal. In tegenstelling tot de mannen die afgelopen week werden veroordeeld doet hij er niet moeilijk over wat er die avond in Deventer ging gebeuren.

Tekst gaat verder onder de foto

Rechtbank Zwolle

Plaagstootjes uitwisselen
H. vertelt dat er in de aanloop naar de IJsselderby altijd over en weer plaagstootjes worden uitgewisseld. Zo hing de Eagles-aanhang in het verleden een rood-gele vlag aan de Peperbus. Voor deze wedstrijd werd een aantal keren blauw-witte graffiti in de Koekstad gespoten. De Deventenaren maakten het Zwolse spuitwerk snel weer ongedaan en vanuit De Huiskamer verstuurde de harde kern van Eagles een digitaal bericht naar Zwolle: “Kom maar hier en schilder de kroeg maar!”

Wie heeft zin in een verzetje
Volgens justitie zette H. een appgroep op en voegde hij er anderen aan toe. Ook postte hij een aantal berichten die H. volgens eigen zeggen niet zelf schreef, maar kopieerde en doorplaatste. Wat wel vast is komen te staan, is dat H. een poll opzette en de andere groepsleden vroeg wie er zaterdagavond zin in een verzetje had.

Spijt
De politierechter wil van H. weten hoe hij nu terugkijkt op de bestorming van het café. “Het was voor mij niet verstandig daar te zijn,” erkent H. “Ik begrijp dat het niet prettig was voor de mensen die er rondom heen wonen.” Hij heeft spijt van zijn actie, maar die spijt geldt voor de argeloze buren en voorbijgangers in Deventer en voor zijn eigen familie. De rechter vraagt of het berouw er ook is voor de bezoekers van het café. “Nou, het was daar niet een bingoavondje of zo,” antwoordt H.

Film van Bud Spencer en Terence Hill
Op verdere vragen van de rechter geeft H. geen of ontwijkende antwoorden. De afgezwaaide hooligan weigert de namen of de rol van anderen te noemen. Hij laat in het midden waar de PEC Zwolle hooligans zich hebben verzameld voor de aanval op de kroeg. Ook heeft hij geen flauw idee wat FEU betekent. Als de politierechter hem het antwoord geeft, hoort hij het gelaten aan. “Heeft u de videobeelden gezien van de aanval op het café?” vraagt de rechter aan H. “Ik moest even denken aan een Bud Spencer en Terence Hill film.”

Naar de grond stompen
“Dan kijken we toevallig dezelfde films,” reageert H. gevat. “U bent een geleerd man, niets rechtvaardigt dat ik daar ben geweest en ik kom hier alleen om mijn straf te halen,” voegt H. eraan toe. Hij heeft weinig trek om verder inhoudelijk op de zaak in te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Rechtbank Zwolle

Tot slot houdt de rechter hem voor dat op beelden te zien is dat hij een ijzeren staaf weggooit. “Klopt, maar dat was niet richting het café of andere mensen,” verklaart H. Op de videobeelden is ook een andere man te zien die naar de grond stompt. Volgens justitie ligt daar de Go Ahead Eagles supporter die door de aanval gewond naar het ziekenhuis moest worden overgebracht.

Kampenaar Bjorn G.
Drie agenten analyseerden de beelden en schreven in hun processen-verbaal dat ze zeker weten dat het Bjorn G. (23) uit Kampen is. Onzin, volgens de Kampenaar, die zegt dat hij die avond met vrienden op stap was in de Kamper binnenstad. Zijn advocaat stelt dat er sprake moet zijn van een persoonsverwisseling.

Het OM is ervan overtuigd dat beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het openlijk geweld in Deventer. De officier vindt dat H. een leidinggevende rol had en daarom zwaarder gestraft moet worden. Hij eist dat de Zwollenaar 10 maanden onvoorwaardelijk achter de tralies gaat. Tegen de Kampenaar wordt een celstraf geëist van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk zijn.

Actieve rol
De rechter gaat niet mee in de eis omdat vier andere hooligans die betrokken waren bij de geweldsexplosie in Deventer taakstraffen kregen opgelegd. “Ik denk dat u wel meer bent dan een lid van de groep,” zegt de rechter tegen H. “U had een actieve rol, maar het is niet bewezen dat u de organisator bent.” De Zwollenaar wordt veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. “U krijgt wel de langst mogelijke proeftijd van 3 jaar,” voegt de rechter eraan toe. “Als stok achter de deur om uw leven verder op orde te krijgen.”

180 uur takstraf
De politierechter is er ondanks de ontkenning van G. van overtuigd dat hij die avond wel in Deventer was. “U leverde een significante en wezenlijke bijdrage aan het openlijk geweld,” aldus de rechter. Dat G. de bezoeker van het café mishandelde werd niet bewezen. De Kampenaar kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van 3 weken.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio