Ondanks enorme saneringen de afgelopen jaren, blijft de grond van de voormalige asfaltcentrale in Olst een groot probleem. Bij recente metingen op het Olasfa-terrein is er te veel teer in de grond aangetroffen, dat meldt Oost. De politiek trekt er nu over aan de bel en wil actie.
Tot begin jaren tachtig stond er een asfaltcentrale in Olst. Nadat de fabriek werd opgedoekt, bleek de grond enorm vervuild te zijn. Het Olasfa-terrein was een van de zwaarst vervuilde stukken grond in Nederland. De provincie trok 30 miljoen euro uit om de grond te saneren. In totaal werd er voor duizend ton aan verontreinigde grond afgevoerd.
Toch niet schoon
Hoewel de sanering begin 2019 was afgerond en toenmalig gedeputeerde Bert Boerman zei dat de grond schoon is, blijkt dat niet het geval. Bij metingen in de peilbuizen die in de grond zijn geplaatst, zijn er op twee punten nog te hoge concentraties teer gemeten.
“Daar zijn we niet blij mee, het is niet fijn”, zei gedeputeerde Tijs de Bree vanmiddag in antwoord op vragen van JA21. De Bree benadrukte wel dat er geen gevaar is voor verspreiding of mogelijke schade voor de gezondheid.
Metingen
De grond van het Olasfa-terrein wordt elk kwartaal in kaart gebracht. De gedeputeerde heeft beloofd dat hij de situatie ‘nauwlettend in de gaten houdt’ en ingrijpt als dat nodig is.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl