Je zou het al opgemerkt kunnen hebben en misschien ben je er stiekem een beetje blij mee: er zijn opvallend veel minder muggen en wespen deze zomer. Goed nieuws is dit echter niet en het heeft dan ook gevolgen. De oorzaken van het probleem liggen volgens gepensioneerde planteninventarisator Leonieke Kruit echter niet alleen bij het snel veranderende klimaat.
”Elk jaar schommelt het heel erg met het aantal muggen en wespen, maar over het algemeen vind ik dat alles achteruitgaat”, begint Leonieke. Naast het klimaat, de grote verschillen tussen warm en koud, merkt zij andere oorzaken op: ”Sowieso hier in Salland kun je de uitstoot van de grote hoeveelheid gifstoffen niet ontkennen. Er wordt zoveel gif de lucht ingejast.”
Roundup
Leonieke zegt niet te begrijpen dat er nog steeds mensen zijn die het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup gebruiken. Zij geeft aan dat er veel onderzoeken zijn die aangeven hoe schadelijk dit middel is: ”Roundup wordt op de gewassen gespoten, waardoor alle planten gedood worden. Als gevolg hiervan zie je in het voorjaar overal van die gele graslanden. Naast dat de dode planten geen insecten meer aantrekken, is het ook giftig voor waterleven als het in water terecht komt.” Stoppen met het gebruik hiervan is volgens Leonieke een belangrijke stap in het beter omgaan met de natuur.
Tekst gaat verder onder foto
Impact op de voedselketen
Dat er steeds minder muggen zijn, heeft grote impact op de voedselketen. Leonieke: ”Muggen zijn voedsel voor heel veel beesten, zowel onder als boven water. Muggenlarven leven in het water en zijn voedsel voor onder andere vissen en kikkers, maar uiteindelijk ook in de lucht voor vogels. Dit betekent natuurlijk niet dat al deze beesten zullen uitsterven, maar de achteruitgang is ook niet goed.”
Ontzettend veel onwetendheid
Eén andere manier om bij te dragen aan een beter milieu is het vergroenen van tuinen. ”Het is voor wilde bijen bijvoorbeeld erg belangrijk dat bloemen er lang staan en niet een korte periode.” Leonieke geeft toe dat de tip om te vergroenen bij veel mensen al bekend is, maar het belangrijk blijft om dit te benoemen. Want ondanks dat steeds vaker uitgelegd wordt dat er beter met het milieu om moet worden gegaan, is er volgens de botanicus nog steeds ontzettend veel onwetendheid bij mensen. ”Er wordt liever naar voetbal gekeken en echt naar buiten gaan doe je om op een terrasje te zitten”, grapt Leonieke. ”Er zijn natuurlijk genoeg mensen die er wel oog voor hebben en het probleem begrijpen, maar dit percentage is erg klein. Dit is heel gevaarlijk, omdat deze natuurlijke omgeving de enige is die we hebben.”