Paddenregen komt uit de lucht vallen

Leestijd: 2 minuten

Het is een fenomeen dat elk jaar plaatsvindt; de paddenregen. Ditmaal gebeurde het in Deventer. Duizenden padden en kikkers die over straat springen als een dolle familie. Gerrie Roetert, voorzitter van Instituut voor Natuureducatie (IVN) in Deventer, vertelt over dit bijzondere natuurverschijnsel dat ook een bezoekje bracht aan het huis van een Deventerse.

Toevallig heeft Gerrie de diertjes eergisteren nog in het bos zien lopen. ”De paddenregen vindt vooral plaats bij water”, laat de voorzitter weten. ”Daar waar de padden en kikkers hun eitjes hebben afgezet. Die eitjes waren eerst donderpadjes en kikkervisjes en hebben na een aantal metamorfoses longen, voor- en achterpoten gekregen en zijn hun staart kwijtgeraakt. Op dat moment worden het landdieren en moeten ze natuurlijk het water uit.” Dat moment heeft eergisteren in grote getale plaatsgevonden en is ook Gertrude van Driesten uit Deventer opgevallen.

Glibberige indringers
”Ze kwamen zelfs mijn huis binnen”, vertelt Gertrude. ”Ik woon in een nieuwbouwwijk en heb dit niet eerder gezien. De straat lag werkelijk bezaaid.” De Deventerse vroeg zich af of de paddenregen iets met het onweer van eergisteren te maken heeft gehad. IVN voorzitter Gerrie durft dit niet direct vast te stellen: ”In ieder geval zijn het onweer en vooral de regen op een goed moment gekomen, aangezien de kikkers nu het water uit kunnen en de omgeving niet zo droog meer is. De groene kikker zit op dit moment nog wel op het water te kwaken, maar de andere kikkers en padden gaan alleen in het voorjaar naar het water toe. Sommigen blijven rond het water hangen, maar de meesten zijn terug te vinden in de bossen of in je tuin. Het zijn namelijk landdieren, behalve op het moment van paren en eieren afzetten. Dat moeten ze in het water doen.”

Tekst gaat verder onder video

Het natuurfenomeen in Deventer
Video gemaakt door: Gertrude van Driesten (Twitter: @GertrudeVanD)

Duizenden bij elkaar
De reden dat de kikkers en paden met zoveel tegelijk te bewonderen waren, heeft niets met een familieband te maken. ”Die is er namelijk niet”, vertelt Gerrie: ”Wel is het gegeven dat ze allemaal rond dezelfde tijd in hetzelfde stadium zijn, omdat alle eitjes in dezelfde tijd gelegd zijn. Op het gegeven moment zijn ze zover dat ze het water uitkunnen en vanwege het droge land hebben ze gewacht op regen. Bij droogte zijn er minder insecten, waardoor het voor de kikkers een stuk moeilijker wordt om te overleven. Vanwege de samenloop van omstandigheden lijkt het dus alsof ze uit de lucht zijn komen vallen en struikel je er als het ware bijna over.”

Natuur zijn gang laten gaan
De IVN-voorzitter, die zelf in Olst woont, benadrukt: ”Breng de beestjes zeker niet terug naar het water, want daar hebben ze nu niets meer te zoeken. Je kunt ervoor zorgen dat je in je tuin en omgeving planten voor ze hebt, zodat ze zelf de insecten kunnen vangen en eten. Het mooiste is om inheemse en bloeiende planten te hebben die insecten aantrekken. Daarnaast is een bedekte tuin erg geschikt, omdat ze daar niet uitdrogen en zich goed kunnen verstoppen. Laat verder vooral de natuur zijn gang gaan.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio