Podcast over mysterieuze meteoriet die 150 jaar geleden insloeg in Diepenveens weiland

Leestijd: 2 minuten

Het is op zijn zachtst gezegd uniek te noemen: een meteoriet die in de directe omgeving van Diepenveen inslaat en pas in 2012 bij toeval ‘herontdekt’ wordt. Erik van Luttikhuizen heeft er samen met Alex Scholten, voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo, een vierdelige podcast over gemaakt. Deel 1 is nu te beluisteren.

Met hoge snelheid kwam de meteoriet bijna anderhalve eeuw geleden uit de lucht vallen. Het is één van de slechts zes bekende Nederlandse meteorieten en volgens specialisten de meest bijzondere. Op 27 oktober 1873 vonden ooggetuigen de steen en brachten hem naar de onderwijzer in het dorp. Inmiddels is de unieke meteoriet wetenschappelijk onderzocht en wordt deze bewaard bij Naturalis in Leiden. In het kader van ‘De dag van de Meteoriet’, wordt op 27 oktober een feestelijk programma georganiseerd met een aantal evenementen.

Meteoriet Impact Simulator
Zo vindt er onder andere de onthulling plaats van een herinneringsmonument en de presentatie van het boek ‘150 jaar meteoriet Diepenveen’. In het Kulturhus in Diepenveen kan het publiek kennisnemen van wat er anderhalve eeuw geleden gebeurde via een aantal lezingen en workshops. Er wordt onder andere antwoord gegeven op vragen als: wie waren de ooggetuigen uit 1873? Hoe worden meteorieten gevonden en waaraan kun je ze herkennen? Daarnaast wordt een wandeling georganiseerd naar de omgeving van de vindplaats van de meteoriet waar een informatiebord wordt onthuld. Een ander spectaculair onderdeel is een demonstratie verzorgd met een zogenaamde Meteoriet Impact Simulator, een apparaat dat nabootst hoe een meteorietinslag plaatsvindt en hoe de inslagkrater eruitziet.

Podcast
Om alvast naar ‘De dag van de Meteoriet’ toe te leven en meer over de meteoriet te weten te komen, heeft Erik van Luttikhuizen een podcast opgenomen met Alex Scholten. De podcast bestaat uit vier delen waarin onder andere duidelijk wordt wat een meteoriet nou precies is, hoe de tijdslijn van de gevonden meteoriet eruitzag, wat deze vondst betekent voor de wetenschap, wat wij er van kunnen leren en tenslotte de dag zelf. Daarover spreekt Erik in het laatste deel met Jan Helderman, voorzitter van de Historische Vereniging Diepenveen.

Deel 1 is hieronder te beluisteren. In dit deel wordt duidelijk wat een meteoriet nou precies is:

Deel 2 hoor je dinsdagavond om 19:45 uur in radioprogramma 1 met Benjamin en is naderhand ook weer op deze website terug te luisteren.

De Diepenveenmeteoriet in het vurenhouten kistje werd in 2012 ‘herontdekt’ / Foto: Dr. Marco Langbroek

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio