Raalte werkt aan plannen voor een ecologische wijk na inspirerende excursie naar Olstergaard

Leestijd: 2 minuten

Ruim twintig belangstellenden waren zaterdag aanwezig bij de aftrap van een ambitieus project: een ecologische wijk in Raalte. De bijeenkomst bestond uit een excursie naar de ecowijk Olstergaard in Olst, waar kennis en ervaring werd opgedaan over duurzaam bouwen en leven.

De deelnemers waren niet alleen op zoek naar inspiratie, maar ook naar praktische handvatten om een vergelijkbare wijk in Raalte te realiseren. De boodschap was helder: een ecologische wijk in Raalte is noodzakelijk en haalbaar.

Van inspiratie tot actie
De excursie werd georganiseerd door de initiatiefnemers van Raalte op Groen, een stichting die voortkomt uit de groene werkgroep van Raalte 900 jaar. De stichting zet zich in voor het vergroenen van Raalte, met als belangrijkste speerpunt de ontwikkeling van een ecologische wijk. Kartrekkers Herman Harms, Jaap Starkenburg en Harrie Kiekebosch waren tevreden met de opkomst en het enthousiasme. “We hebben zowel kennis als betrokkenheid opgehaald. Dat geeft ons een stevige basis voor de volgende stappen,” aldus Starkenburg.

Wat maakt een ecowijk uniek?
De Olstergaard biedt een inspirerend voorbeeld van duurzaam samenleven. In deze wijk zijn duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van grondstoffen en het delen van middelen. Zo zijn er in huur- en koopcontracten spelregels opgenomen die voorschrijven welke bomen en struiken geplant mogen worden en hoe de bouw duurzaam moet zijn. Ook zijn schuttingen niet toegestaan, waardoor een open, groene leefomgeving ontstaat.

Naast deze regels wordt in de Olstergaard veel gedeeld, zoals auto’s, wasmachines en gereedschap. Dat is niet alleen goedkoper, maar bevordert ook het sociale contact in de buurt. “Noaberschap staat hier centraal,” vertelde een bewoner tijdens de excursie. “We helpen elkaar met kleine en grote dingen, van het onderhouden van openbaar groen tot het ondersteunen bij revalidatie. Dat scheelt kosten en brengt de buurt dichter bij elkaar.”

Eerste stappen richting een ecowijk in Raalte
De excursie diende niet alleen als inspiratiebron, maar ook om geïnteresseerden te verenigen. Het project heeft nu de naam Moi, Buur(t) op Groen gekregen, een knipoog naar de Sallandse begroeting en de groene ambities van de wijk.

Veel deelnemers gaven aan interesse te hebben in een kavel of huurwoning in een dergelijke wijk. Anderen willen graag een bijdrage leveren aan de realisatie, ongeacht of ze er zelf gaan wonen. Volgens Starkenburg is de volgende stap om het idee voor te leggen aan de gemeente Raalte. “De belangstelling vanuit de bevolking is duidelijk. Nu moeten we samen met de gemeente en mogelijk woningcorporaties kijken hoe we dit politiek en praktisch kunnen realiseren.”

Interesse? Sluit je aan!
De initiatiefnemers roepen meer inwoners op om zich bij het project aan te sluiten. “Mocht je interesse hebben om mee te denken of bij te dragen aan de ontwikkeling van een ecologische wijk in Raalte – of je daar nu zelf wilt wonen of niet – stuur dan een mail naar raalteopgroen@gmail.com,” aldus de oproep van de stichting.

Met de positieve ervaringen uit Olst als voorbeeld, lijkt de weg naar een groene toekomst in Raalte geopend.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio