Overijssel heeft voor de Provinciale Statenverkiezingen een eigen Kieskompas gekregen over thema’s die echt spelen in de regio. Regionale publieke omroepen hebben met Kieskompas per provincie een stemhulp ontwikkeld. De stellingen zijn dit jaar opgesteld door redacteuren en verslaggevers van de regionale omroep. Het is voor het eerst dat er een volledig onafhankelijke stemhulp beschikbaar is tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.
Volledig onafhankelijke stemhulp
Het Kieskompas speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Het maakt verkiezingen inzichtelijk, laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. Zo helpt Kieskompas kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Het Kieskompas voor Overijssel is te vinden via Kieskompas
Willem Blanke vertelt aan Radio 2 dat het eigenlijk heel soepel gegaan is en is erg tevreden over de nieuwe aanpak. “De stellingen zijn zonder invloed en betrokkenheid van politieke partijen opgesteld en dat is wel bijzonder. Het is geen kwestie van vertrouwen. Verslaggevers zitten er toch anders in en worden niet gehinderd door politieke opvattingen. Het maken van zo’n kieskompas is een politiek proces als je dat door politici laat doen.
Betrouwbaar
De stellingen worden wel getoetst en gecontroleerd. Je moet als politieke partij echt je best doen en een bewijs leveren, een officieel partijdocument waaruit het antwoord blijkt op die stellingen. Dus het moet verantwoord zijn. Dan blijkt wel dat het best ingewikkeld is. We hebben best wat politici boos gemaakt, ” voegt Blanke er aan toe.
Het stemadvies
“Wij geven geen stemadvies, legt Willem uit. “Je stemadvies landt in een politiek landschap. Je kunt dan zelf zien waar je ongeveer zit, niet specifiek een partij als uitslag.”
Verschillen in stellingen per provincie
Sander van Barneveld, voorzitter hoofdredacteurenoverleg van de regionale publieke omroepen legt uit aan Salland1 dat de stellingen een goed beeld geven van waar het in de regio om gaat. Hij heeft Kieskompas ontwikkeld in samenwerking met alle regionale omroepen, dat zijn er 13. “Er kunnen wel degelijk verschillen zitten per provincie. Zo zijn stellingen omtrent overlast van de wolf bijvoorbeeld actueler in Overijssel dan in Utrecht.
Hij benoemt het belang van het stemmen bij de Provinciale Verkiezingen.
“Je hebt zeker invloed op je eigen omgeving. Stem dus vooral bij de Provinciale Verkiezingen,” voegt Saner toe
Hulp
Nieuw is het gebruik van een hulp bij de kieswijzer voor als je politiek ingewikkeld vindt. In begrijpelijke taal loodst avatar Steffie je door de vragen.
Provinciale Statenverkiezingen bij RTV Oost
De regionale publieke omroepen spelen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen een belangrijke rol voor het publiek. In aanloop naar de verkiezingen hoor, lees en zie je bij RTV Oost reportages online, op de social media-kanalen en op radio en televisie. Ook is er de podcastserie Het Verkiezingsverhoor waarin alle lijsttrekkers een half uur plaats nemen in de verhoorkamer van RTV Oost om ondervraagd te worden.
Debatten en politieke informatie uit de regio Salland
RTV Oost organiseerde gisteravond het eerste verkiezingsdebat ‘Overijssel Kiest’. Een samenvatting zie je zondagavond om 20.30 uur op TV Oost. Het hele debat is terug te kijken via www.rtvoost.nl en op YouTube. Op maandag 13 maart is er een tweede lijsttrekkersdebat. Ook Salland1 gaat aandacht besteden aan de Provinciale Verkiezingen. In Salland Magazine worden politieke partijen uitgenodigd om te praten over de diverse onderwerpen die in Salland spelen.