Ruim de helft van de Overijsselaars boven de 18 jaar heeft overgewicht, oftewel een BMI hoger dan 25. Van de mensen met overgewicht in de provincie heeft bijna een derde obesitas: een BMI boven de 30. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Indepener op basis van de data van het RIVM, het CBS en Nivel. Ook de cijfers van de Sallandse gemeenten zijn in kaart gebracht.
Het percentage volwassenen met overgewicht is landelijk in tien jaar tijd met 4,4 procent gestegen. Momenteel heeft meer dan de helft van de Nederlanders (50,3 procent) een BMI boven de 25. In Overijssel gaat het om een toename van 3 procent, een minder sterke stijging dan in de rest van Nederland.
Overgewicht in Salland
51,6 procent van de Overijsselaars is te zwaar. De percentages van de Sallandse gemeenten liggen rond het gemiddelde, met Olst-Wijhe als kleine uitschieter. Daar had 54,6 procent van de volwassenen overgewicht in 2022. Dit is een stijging van 6,6 procent ten opzichte van 2012. Twee jaar geleden had 19,5 procent van alle volwassen in deze gemeente obesitas.
Deventer scoort net onder het provinciale gemiddelde met 50,5 procent. Wel is dit een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2012. In 2022 had 14,9 procent van alle volwassen obesitas in deze gemeente.
In Raalte had 49,8 procent van de volwassenen overgewicht in 2022. In deze gemeente is ook sprake van een stijging ten opzichte van 2012 met 1,8 procent. 12,7 procent van alle volwassenen hadden er twee jaar geleden obesitas.
Met 62,4 procent is Twenterand is de Overijsselse gemeente met het hoogste percentage inwoners met overgewicht. Zwolle heeft het laagste percentage: 44,9 procent. Dit is een afname van 3,1 procent in tien jaar tijd.
Waar het percentage Nederlanders met overgewicht landelijk met 4,4 procent steeg in tien jaar tijd, verschilt dit sterk per gemeente. In het Zuid-Hollandse Molenlanden steeg het aantal mensen dat te zwaar is het hardst, namelijk 36,5 procent.
In 78 gemeenten was er juist een daling in tien jaar tijd. Wageningen (Gelderland) liet de sterkste daling zien, namelijk van 12 procent.
Hulp om af te vallen
“Ben je te zwaar en wil je graag afvallen? Dan kun je op verschillende manieren hulp krijgen”, geeft Bas Knopperts aan, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Zo is er in steeds meer gemeenten aanbod van een Gecombineerde Leefstijlinterventie, ook wel GLI genoemd. Sinds 2019 worden deze programma’s onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Ook gaat het niet ten koste van het eigen risico. Dat verlaagt de drempel om deel te nemen.”
Landelijk gezien nam in 2022 slechts 1 op de 152 mensen met overgewicht deel aan een GLI-programma. In Overijssel lag dit aantal iets hoger: 1 op de 146 inwoners.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl