In Nederland zijn rond de 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd, in de gemeente Olst-Wijhe zijn dat 17% van de volwassenen. Door deze ruime cijfers wordt hier aandacht aan besteedt tijdens de ‘Week van Lezen en Schrijven’ van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september. De Bibliotheek Salland neemt dit jaar ook weer deel aan de themaweek.
Kansen
Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Rianne Booijink, coördinator van het Taalpunt van de gemeente Raalte: “Het is belangrijk dat we als samenleving hulp blijven bieden aan laaggeletterden en ze niet aan hun lot overlaten. We bieden hen bij- en omscholing aan, op hun eigen niveau en in hun eigen buurt.
Tekst gaat verder onder de foto…
Salland en Taalhulp bieden hulp
In de gemeente Raalte en de gemeente Olst-Wijhe is het Taalpunt actief. Zij bieden, in de bibliotheek, hulp aan doormiddel van een spreekuur voor mensen die beter willen lezen, schrijven of spreken of willen werken aan meer digitale vaardigheden.
Het Taalpunt heeft contact met diverse taalinitiatieven in de omgeving. “We worden gevonden door gemeenten, maar ook door buurtwerkers en scholen, vertelt Rianne. Ook werken er vrijwillige taalcoaches bij het Taalpunt. Afhankelijk van de ‘taalvraag’ waarmee een bezoeker bij het Taalpunt komt, wordt diegene aan een taalvrijwilliger gekoppeld voor 1-op-1 coaching, of doorverwezen naar een vorm van taaltraining.”
Tekst gaat verder onder de foto…
Laaggeletterdheid herkennen
Veel laaggeletterde mensen vinden het lastig om er over te praten. Dus weet je vaak niet eens dat ze laaggeletterd zijn. Echter zijn er signalen waar aan je dit kan herkennen. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet:
– Iemand heeft moeite met het formuleren van zinnen en het beantwoorden van moeilijke vragen.
– Iemand maakt geen gebruik van komma’s en punten.
– Iemand heeft moeite met mobiel bankieren.
– Iemand heeft vragen over informatie die al eerder is verteld.
– Iemand bekijkt een tekst niet en beweegt zijn ogen niet over de regels.
– Iemand komt regelmatig te laat of komt niet opdagen bij een afspraak.
Klik hier voor meer informatie bij het Taalpunt.
Filialen
Bibliotheek Salland kent diverse filialen in Salland Van Raalte tot Olst, Wijhe en Heino, tot Heeten, Luttenberg, Nieuw-Heeten en Mariënheem.
Taalvrijwilliger worden
Het Taalpunt is altijd op zoek naar meer vrijwillige taalcoaches. Als taalcoach word je gekoppeld aan iemand die beter de Nederlandse taal wil leren gebruiken. Je gaat samen met hen oefenen, gericht op wat zij willen en nodig hebben. De vrijwilliger wordt niet in het diepe gegooid maar krijgt van tevoren een cursus waarin die leert om mensen op een plezierige en effectieve manier te helpen de taal te leren.
Vrijwillig taalcoach bij het Taalpunt is een leuke, verrijkende en heel zinvolle vrijwilligersfunctie. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact op met het Taalpunt van Bibliotheek Salland. Alle informatie staat op www.bibliotheeksalland.nl/taal.