Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets, volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om die reden geeft de ANWB voor het vierde jaar op rij een verkeersplein weg. Hiermee kunnen leerlingen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties. Kindcentrum De Bolster in Raalte is een van de kanshebbers voor zo’n plein: “De verkeersveiligheid rondom onze school is slecht.”
Volgens de ANWB geven leerkrachten aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier – als speciaal onderwijs. Scholen die al in eerder in de prijzen zijn gevallen, geven aan de het verkeersplein een waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas.
Geen voorrang en handhaving
KC De Bolster is een van de bijna 350 scholen uit Nederland met interesse voor een verkeersplein: “Veel leerlingen moeten een drukke doorgaande weg met auto’s, bussen en fietsers oversteken waar voetgangers geen voorrang krijgen, wat leidt tot gevaarlijke situaties. Ook het doodlopende stuk bij de school waar ouders hun kinderen afzetten, draagt bij aan het gevaar, aangezien auto’s moeten keren of achteruit rijden om de straat uit te komen. Ondanks vastgelegde rijroutes is er geen handhaving door de gemeente en wordt het eenrichtingsverkeer nabij de school vaak genegeerd.”
Gebrek aan praktische verkeerservaring
Binnenkort wordt het schoolplein van De Bolster vernieuwd. Volgens de school is het verkeersplein, gezien de onveilige verkeerssituaties en het gebrek aan praktische verkeerservaring bij veel kinderen, een uitstekende aanvulling: “Leerlingen kunnen dit plein gebruiken tijdens pauzes en zo spelenderwijs leren.” Ook maakt de school duidelijk: “We kunnen het integreren met onze thematische verkeerslessen, en onze peuters maken we zo van jongs af aan bewust van de verkeersregels.”
Tekst gaat verder onder de foto
Volgens de ANWB hebben bijna 350 scholen uit heel Nederland hun interesse aangegeven voor een Verkeersplein. Per provincie wordt er één weggegeven. In Overijssel zijn 18 scholen genomineerd. Het verkeersplein wordt in één dag aangelegd met thermoplast en heeft een afmeting van 15 bij 15 meter.
Verkeerssituaties oefenen
Voorbeelden van de verschillende verkeerssituaties die leerlingen met het plein oefenen, zijn onder andere oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein programma, een verkeerslicht en een ANWB fietsje.
Fases van de actie
De actieperiode van het verkeersplein bestaat uit verschillende fases. Vanaf vandaag tot en met vrijdag 31 mei kan er gestemd worden via de website van ANWB – onder het kopje lidmaatschap -> Maatschappelijke initiatieven. Na de stemfase ontstaat er per provincie een top 3. Bij het bepalen hiervan wordt er niet alleen gekeken naar het aantal stemmen, maar ook naar de motivering op het aanmeldformulier. Daarnaast wordt het aantal stemmen per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt zo evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school.
Op 24 juni worden de winnaars telefonisch geïnformeerd. In juli en augustus worden de verkeerspleinen aangelegd en vanaf eind september vinden de feestelijke openingen van de verkeerspleinen plaats.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl