Seksuele voorlichting op basisschool in Heino: “Kinderen stellen uit zichzelf veel vragen”

Leestijd: 2 minuten

Op veel basisscholen is vandaag de ‘Week van de Lentekriebels’ van start gegaan. In deze nationale projectweek geven deelnemende scholen les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Dit jaar is het thema ‘Weerbaar online’. Kinderen leren onder andere hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media. Ook Sallandse scholen besteden er aandacht aan.

Sommige Sallandse scholen zijn vandaag begonnen, maar er zijn ook scholen die later beginnen of helemaal niet meedoen aan de week. Dat ze niet meedoen aan de week, betekent echter niet dat er geen voorlichting wordt gegeven. Zo wordt op basisschool De Gouden Emmer in Heino het hele jaar door seksuele voorlichting gegeven. Dat vertelt Ellen Schutte, leerkracht van groep 7 en 8.

Eierstokkanker en geslachtsorganen
“Wij gebruiken niet de ‘Week van de Lentekriebels’ en noemen het ook niet zo bij naam”, vertelt Ellen. “Als het ter sprake komt bij de leerlingen spelen we daarop in. Laatst hadden we een gesprek over vaccineren. Dat ging toen over de prik tegen baarmoederhalskanker. Een jongen uit de klas ging die prik halen en vertelde dat die prik ook tegen peniskanker is. Uiteindelijk ontstond daardoor een gesprek over seksuele voorlichting.” Er werd gevraagd wat eierstokkanker precies is en uitleg gegeven over de geslachtsorganen.

Kinderen stellen zelf veel vragen
Ellen geeft daarnaast aan dat de kinderen er zelf erg open over zijn en uit zichzelf veel vragen stellen: “De meiden stellen bijvoorbeeld vragen over ongesteldheid. Andere vragen die vaak voorbijkomen gaan over veranderingen in je lijf tijdens de puberteit en verliefdheid. Wij praten daar dan ook open over en proberen op die manier de kinderen dingen bij te brengen.” De leerkracht merkt dat de kinderen het allemaal interessant en fijn vinden dat erover gepraat wordt.

Doodgegooid met al die weken
Dat het de ‘Week van de Lentekriebels’ is, betekent dan ook niet dat De Gouden Emmer er deze week toch net iets meer aandacht aan schenkt dan normaal: “We gaan op dezelfde manier verder. Er staat verder ook niets op de planning qua voorlichting. We hebben ook nog eens een studiedag, dus we hebben maar vier dagen deze week.” Ook vertelt ze: “In het onderwijs wordt je op een gegeven moment een beetje doodgegooid met al die weken. De week na deze week krijg je weer ‘de week van het geld, de week van de poëzie’. Soms doen we schoolbreed iets, soms kiezen we zelfs iets uit.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio