Slechts duizend kilo appels en peren tot sap geperst tijdens de jaarlijkse Appelpersdag in Herxen.

Leestijd: 2 minuten

In dit jaargetijde hangen de fruitbomen normaliter vol met appels en peren. Maar door het natte voorjaar was het dit jaar duidelijk minder. De kleinere oogst is met name het gevolg van het grillige weer in het voorjaar, zeggen de groente- en fruitorganisaties. De afwisseling van warme, koude en natte dagen waarop soms ook nog eens hagel viel, was niet goed voor het fruit.

De Welsumsesapmobiel (een mobiele fruitpers) streek vrijdag neer bij dorpshuis de Herxer Marke. In Welsum hebben ze namelijk een klein reizend fabriekje waar appels en peren tot sap worden geperst. Je rijdt er met een auto vol fruit heen en je komt met pakken appelsap (verpakt in ‘bags in boxes’) weer thuis. De mannen uit Welsum konden dit jaar uitslapen. Want moesten ze in andere jaren al de eerste pont nemen om vervolgens de hele dag duizenden kilo’s fruit te wassen, snijden, persen en pasteuriseren, vrijdag konden ze om 12.00 uur beginnen en waren om 15.00 uur al weer aan het inpakken. 

Lucy van de Streek stond met zelfgemaakte «van de Streek” producten, zoals jam’ sap, cake en taarten op de markt. De opbrengst gaat naar ‘Let’s Go’.

Ondanks het feit dat het weer bepaald niet meezat, was het vrijdagmiddag in het dorpshuis de Herxer Marke gezellig druk. De organisatie had wijselijk besloten om de markt naar binnen te verplaatsen. 

De Appelpersdag is al jarenlang een traditie in Herxen en geniet veel belangstelling uit de hele omgeving. Er is toch 1000  kilo appels en peren van particulieren tot duurzaam sap geperst. Een prachtig initiatief om het particulier telen van fruit te stimuleren. 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio