Spullen verpanden lijkt soms laatste redmiddel bij hoge energierekeningen

Leestijd: 2 minuten

Pandjeshuizen zien een flinke toename van het aantal spullen dat ze binnenkrijgen. Door de gestegen prijzen zien sommigen mensen dit als enige redmiddel. In de winkel in Deventer staan de vitrines vol met laptops en smartphones.

Hij heeft er onlangs nog een extra vitrine voor aangeschaft, vertelt Johan van Alphen, eigenaar van Used Products in Deventer. De afgelopen maanden kreeg hij dusdanig veel spullen binnen dat hij het niet allemaal meer kon uitstallen in zijn winkel. Smartphones, camera’s, laptops of spelcomputers; allerlei elektronica proberen klanten voor de beste prijs aan hem te slijten.

Kostbaarheden in onderpand

Lommerds worden ze ook wel genoemd, van oudsher bedoeld om leningen af te sluiten in ruil voor een onderpand van je spullen. Vroeger waren dit kostbaarheden als sieraden, kunst of zilverwerk. Tegenwoordig zijn deze spullen veel diverser.

Foto: RTVOost

Luisterend oor

Vooral de laatste maanden merkt hij dus een sterke toename in het aantal klanten. “Mensen die ik nooit eerder heb gezien komen nu bij me langs”, vertelt hij. “Ze komen uit Deventer maar ook uit de omgeving. Mensen hebben duidelijk moeite om hun rekening te betalen en zien dit als redmiddel.”

Van Alphen hoort regelmatig schrijnende verhalen van zijn klanten, maar wil daar niet al teveel bij stilstaan. “Ik heb het te druk om altijd een luisterend oor te bieden, hoe graag ik dat ook wil”, legt hij uit. “Maar stel dat je je baan of bedrijf bent kwijtgeraakt in de coronacrisis en dan ook nog geconfronteerd wordt met de stijgende prijzen, dan moet je toch iets.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio