Leestijd: 2 minuten
Overijssel trekt de stikstofmaatregelen voor de boeren in, kopten de kranten. Maar het ligt genuanceerder. Het beleid van de rijksoverheid is even onhold gezet en er volgen gesprekken om verder te kijken. “We gaan de komende periode samen met de landbouw aan de slag om de stikstofproblemen aan te pakken:” zegt Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. “Wederzijds vertrouwen is daarbij cruciaal.” Van de overheid in de boeren, maar ook van de boeren inde overheid dus.
“Voor onder meer de bouw- en infraprojecten is het essentieel dat de vergunningverlening weer op gang komt. Vergunningverlening die alleen kan als er geen sprake is van vermeerdering van stikstofuitstoot. Het is daarom van belang dat we de beleidsregels niet volledig intrekken. Anders zit de economische ontwikkeling in andere sectoren weer op slot. Met de landbouw gaan we op zoek naar toekomstperspectief dat tevens bijdraagt aan de stikstofproblematiek.”
De provincie stelt dat het nadrukkelijk niet de bedoeling dat de landbouwsector de dupe is van de ruimte die voor andere sectoren geboden is. Ten Bolscher: “Dat is wat door vele agrarische ondernemers beleefd wordt en daar is de afgelopen weken ruis ontstaan over de daadwerkelijke afspraken. Nu gaan we opnieuw in overleg met vertegenwoordigers van de sector om met elkaar tot heldere afspraken te komen.” aldus Ten Bolscher.
Ben Haarman en Sander Pereboom van LTO Noord geven aan dat ze zich vanaf nu weer vol inzetten in gebiedsgerichte stikstofaanpak en de gebiedsprocessen van Natura 2000 in het bijzonder: “Als agrarisch ondernemers kunnen we een goede bijdrage leveren om de negatieve effecten van stikstof tegen te gaan. Deze opgave mag alleen niet volledig op ons bord liggen. Fijn dat de provincie ons hierin wil bijstaan en dat we ons schouder aan schouder inzetten om de landbouwprovincie van Nederland te blijven.”
Het bericht Stikstofbeleid niet van tafel, er komt beter overleg verscheen eerst op Opinie in Salland.