Het Stoomlied van Ed en Willem Bever (van de Fabeltjeskrant) stond in 1970 maar liefst negen weken lang in de Veronica Top 40. Of Hans Hogeslag uit Olst met de stoomwet onder zijn kussen slaapt, is ons niet bekend, wel dat de Olstenaar deze maand een grote Stoom en Techniekdag heeft georganiseerd.
Nog niet eerder was er een Stoom en Techniekdag in deze regio te bezoeken, maar dat gaat nu gebeuren, en wel op zondag 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur in het Holstohus in Olst. Modelbouwers uit het hele land gaan hun modellen, vaak kopieën van originele machines, demonstreren. De collectie bestaat uit stoom-locomotieven, stoom-auto’s, stoom-tractoren, hetelucht-motoren en stationaire machines.
Hans Hogeslag (75) is geboren en getogen in Olst. Als hij thuis is, is hij veel te vinden op nummer 22a, zoals zijn echtgenote Anja het gekscherend noemt. Dat is zijn garage die uitpuilt van gereedschap, een draai- en freesbank en alles wat nog meer nodig is voor zijn hobby.
Model stoomketel voor jubilaris
Hans wist op de lagere school al dat hij de metaal in wilde. “Mijn oudste broer werkte bij machinefabriek Aberson in Olst. Ik wilde per se naar de LTS, een vak leren. Bij Thomas en Drijver in Deventer heb ik daarna een cursus van twee jaar gevolgd, en daarmee kon je overal terecht.” De laatste dertig jaar heeft hij bij Abbott op de metaalafdeling van de technische dienst gewerkt. Zijn fascinatie voor modelbouwen begon tijdens zijn werkzame leven. “Ik ging dingen maken voor een jubileum, kleine machientjes. Het was altijd iets dat te maken had met het werk van de jubilaris. Zo maakte ik voor iemand die de ketel beheerde een miniatuur stoomketel. Het was het evenbeeld van de ketel die daar stond.”
“Na mijn pensionering in 2011 begon ik aan mijn eerste stoommachine. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor modelbouw. Samen met een kennis ging ik vroeger regelmatig naar stoombeurzen. Maar ja, toen had ik er geen tijd voor, en de spullen nog niet. Zodoende kwam ik erop om op mijn werk die kleine machientjes te maken en zo begin je er van lieverlee aan. Er is een landelijke vereniging, daar kun je tekeningen kopen. Tegenwoordig is ook veel op internet te vinden, maar kant en klaar pakketjes zijn nergens te koop.”
Deelnemers uit alle windstreken
Vóór corona was er jaarlijks een grote beurs in Wijchen. De toenmalige organisator had geen ruimte meer, daarom is er sindsdien geen beurs meer geweest. Zodoende kreeg Hans Hogeslag het idee om zelf een beurs in Olst te organiseren. De hele bovenverdieping is dan vol met deelnemers aan de beurs, inclusief het balkon buiten. Daar komen de echte werkende stoommachines te staan. Er zijn ongeveer 44 deelnemers uit het hele land met honderden werkende machines. Er komt zelfs een treinbaan, echt met kolen gestookt, die met stoomlocs gaat rijden.”
Zondag 29 oktober van 10.00 – 16.00 uur
Holstohus, Jan Schamhartstraat 5 in Olst
Entreeprijs: € 5,00 tot 12 jaar gratis