Stöppelhaene verandert levens in Oeganda met Oogstgave: “Niet het vele is goed, maar het goede is veel”

Leestijd: 3 minuten

Elk jaar wordt er tijdens Stöppelhaene geld opgehaald voor een goed doel, dit wordt ook wel de ‘Oostgave’ genoemd. Dit jaar gaat het geld naar een agrarisch onderwijsproject in Kibinge-Oegenda van de Stichting Kinderen van Uganda (KvU). Beppie Koeslag (73) uit Bathmen is al jaren actief secretaris van de stichting en bijna 40 jaar betrokken bij Oegenda: “Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Dat is mijn levensmotto.”

De stichting ondersteunt al zo’n 30 jaar kleinschalige projecten in het Afrikaanse land. Koeslag: “Sinds 2012 richten wij ons vooral op Kibinge (spreek uit als Tsjibinguh), een ‘subcounty’ in het district Bukomansimbi in het zuidwesten van Oeganda. Het is een arm plattelandsgebied met 16 dorpen. Zo’n 90 procent van de inwoners moet zien rond te komen van de karige opbrengsten van de landbouw, vooral koffie en bananen.”

Geld gaat naar de juiste plekken
Met de opbrengst van de Oogstgave wil de stichting drie extra schooltuinen aanleggen. Daar krijgen ruim 1500 kinderen praktisch landbouwonderwijs en elke dag een voedzame lunch. Uit de meest gemotiveerde leerlingen worden in het project ‘Child to Farmers’ 100 kinderen gekozen om in hun vakantie een leer-/werkstage te volgen. Ook krijgen ze een startpakket voor een eigen moestuin, een ‘home garden’. Aansluitend op die stages ontvangen 200 jongeren extra training en handgereedschappen, waarna ze als ‘loonwerker’ aan de slag kunnen bij bestaande boeren in de regio. Door dit praktijkonderwijs groeit de voedselzekerheid voor de bewoners van Kibinge sterk.

Directe lijnen en transparantie
Vanuit het bestuur gaan er ieder jaar 1 of 2 bestuursleden op werkbezoek. “We werken met directe lijnen en zijn transparant”, geeft Beppie aan, die van de Oegandezen de bijnaam ‘Sanyu’ kreeg. Dat betekent vreugde en geluk. Afgezien van een subsidie van de gemeente Deventer voor Internationale Samenwerking doen zij dat op eigen kosten.

Tekst gaat verder onder foto

Oegandese jongen plant vruchtboom / Foto: Werkgroep Oogstgave Raalte

Met een lege maag op school
In 10 jaar tijd is in Kibinge een netwerk van 14 scholen opgezet met schooltuinen, agrarische coöperaties en een gezondheidscentrum: “We konden het niet verkroppen dat kinderen een hele dag met een lege maag op school zaten”, legt de secretaris uit. “In 2014 is via KvU de eerste schooltuin aangelegd, waardoor kinderen eindelijk gezond en gevarieerd voedsel krijgen.” Ook leren kinderen groente en fruit te verbouwen, waarmee hun ouders ook weer kennis opdoen.

Het ‘Child to Farmers-project’ is uitgegroeid tot een groot succes, geeft Koeslag aan: “Groepen van 30 jongens en meisjes krijgen bij modelboeren les, zoals in het planten van koffie, de verzorging van kippen en konijnen en het maken van compost. Zo’n 500 jongeren hebben hier al aan meegedaan.”

Bijzondere bomen
Bijzonder is ook het planten van mutubabomen in de regio. Een van de vele voordelen van deze boom is dat de bast geoogst kan worden. Door de bast langdurig met hamers te kloppen, ontstaat een soepel maar stevig doek. Dat kan voor kleding worden gebruikt, voor boekenleggers en tassen, maar ook als lijkwaden en muurdecoratie. De Bathmense legt uit: “Na de oogst wordt de ‘uitgeklede’ boom ingepakt in bananenbladeren, waarna er nieuwe bast ontstaat. Van elke boom kan 60 à 70 keer geoogst worden, dus dit is heel duurzaam. KvU heeft dit nieuw leven ingeblazen en nu krijgen jonge mannen training in dit bijzondere ambacht.”

Via de stichting kun je ook een mutubaboompje in Kibinge laten planten, voor 5 euro per stuk, inclusief certificaat. Koeslag: “De mensen in Kibinge weten nu waarom bomen zo belangrijk zijn, zeker nu ook daar klimaatverandering merkbaar is!”

Tijdens Stöppelhaene wordt een hybride deur-aan-deurcollecte gehouden. Je kunt contant geld geven, maar ook gebruik maken van de QR-code (te vinden op de website van Stöppelhaene). Ook wordt tijdens diverse festiviteiten van Stöppelhaene geld ingezameld. Heb je dan nog niets gedoneerd, dan kun je altijd nog een mooie bijdrage storten op bankrekening NL45 RABO 0142 9671 57 onder vermelding van Oogstgave 2024.

Tekst gaat verder onder foto

Kinderen in Oeganda hakken in moestuin / Foto: Werkgroep Oogstgave Raalte

Oogstgaveproject 2023 succesvol
Vorig jaar ging de Oogstgave naar het moestuinenproject in Mulima. De Oogstgave voor dit Zuid-Afrikaanse dorp leverde afgelopen jaar 20.500 euro op. In februari en maart van dit jaar is gestart met de aanleg van 10 moestuinen bij nieuw gebouwde huizen, waardoor gezinnen niet alleen een veilig dak boven het hoofd kregen, maar ook meer voedselzekerheid en een gevarieerde maaltijd dankzij de tuin kregen.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio