Stoptober is begonnen; Cijfers in Salland voor volwassenen nog relatief hoog

Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek blijkt dat in de gemeente Raalte, de cijfers van het aantal rokende volwassen erg verschilt, vergeleken met Deventer en Olst-Wijhe. Als je kijkt naar heel Overijssel zijn de cijfers van Salland relatief gemiddeld. De meeste Overijsselse rokers wonen namelijk in gemeente Almelo. 17,5% van de volwassen inwoners stak hier vorig jaar regelmatig een sigaretje op.

Deze maand is Stoptober, dit is de maand die in het teken staat van stoppen met roken. In Almelo blijkt de campagne het hardst nodig. Nergens in Overijssel is het aandeel rokers zo hoog als in deze gemeente. De cijfers zijn gebaseerd op de meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM.
De provinciale top 5 is als volgt:

  • Almelo: 17,5% van de volwassenen rookt
  • Enschede: 17% van de volwassenen rookt
  • Steenwijkerland: 15,9% van de volwassenen rookt
  • Zwolle: 15,7% van de volwassenen rookt
  • Zwartewaterland: 15,6% van de volwassenen rookt

Raalte kent minder rokers
In Deventer blijkt 13,2% van de volwassen inwoners te roken, terwijl in Olst-Wijhe 13,3% van de volwassenen een sigaret opsteekt en in Raalte rookt 12,3% van de volwassenen. Opvallend dus dat in Raalte een stuk minder rokers zijn, dit ligt uiteraard aan verschillende factoren.

In Ommen snakken juist de minste inwoners naar een sigaret: hier is ‘slechts’ 7,2% van de inwoners verslaafd aan roken. Ook in Dinkelland (8,6%) en Borne (9,1%) roken relatief weinig mensen. 

Tieners vapen tot wel 10 keer vaker
Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5%. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6% en in 2022 zou dat, volgens de gezondheidsenquête van het CBS, gaan om tenminste 6,6%. 

Geen financiële drempel meer bij stoppen met roken
Independer zorgexpert Bas Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren: “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, aldus zorgexpert Knopperts. 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio