Syriër Nasr (33) uit Raalte: “Mijn thuisland moeten verlaten was de zwaarste beslissing ooit”

Leestijd: 2 minuten

Afgelopen weekend werd bekend dat het regime van de Syrische president Assad is gevallen. Nasr Alakel, geboren Syriër, twee jaar geleden gevlucht uit zijn geboorteland, sindsdien woonachtig in Raalte, was thuis toen hij het nieuws hoorde. Waarom hij was gevlucht en hoe de afgelopen jaren in Nederland voor hem waren, vertelt hij aan Salland1.

In Syrië werkte Nasr als fotojournalist, videograaf, fotograaf en video-editor. Daarvoor heeft hij landbouwtechniek gestudeerd aan de Universiteit van Aleppo. Twee jaar geleden moest de Syriër noodgedwongen vertrekken uit zijn geboorteland: “Mijn thuisland moeten verlaten was de zwaarste beslissing ooit”, Nasr moest zijn gezin met twee jonge kinderen achterlaten.

Journalist
In 2014 verliet Nasr de universiteit in Allepo vanwege zijn deelname aan vreedzame demonstraties in Syrië. “Ik begon in 2014 als journalist te werken bij een lokale radio die we in mijn stad Kafranbel hadden opgezet. Samen met anderen begonnen we gebeurtenissen in Syrië te verslaan, het Assad-regime bloot te leggen en de stem van de Syriërs aan de wereld over te brengen.”

Marteldood
“Tijdens mijn werk werd ik vaak blootgesteld aan de dood en vele gevaren. Ik verloor veel van mijn vrienden, zoals filmregisseur Uqba al-Sayyid Ali, fotograaf Mustafa al-Sarout en journalist Anas Kharboutli, vier dagen voor de val van het regime stierf hij de marteldood. Ik werd uit mijn huis gezet vanwege de aanvallen van het Syrische regime, met de steun van Iraanse milities en Libanese Hezbollah-milities, en met Russische luchtsteun in 2019.”

Nasr verliet Syrië in 2022 vanwege bedreigingen van extremistische groeperingen: “Omdat ik rechtstreeks met mijn vinger naar hen gewezen heb in het geval van de moord op mijn vriend, journalist Raed Al-Fares, en mijn gebrek aan overeenstemming over het project van deze groepen.”

Gevaarlijke reis
Omdat Nasr zijn geboorteland illegaal verliet, was het een zware reis naar Nederland. “Ik kon mijn kinderen niet meenemen op deze weg vol gevaren dus vluchtte ik alleen. Ik kon daarna alleen maar wachten tot ik ze zou weerzien.” Het gezin moest herenigingspapieren regelen om naar Nederland te mogen komen. Het werk van Nasr bestond uit foto’s maken in Syrië: “Ik heb geen fotografie gestudeerd, ik heb het mezelf aangeleerd en veel ervaring opgedaan,” vertelt de Raaltenaar.

Gezin ver weg
Dat Nasr in Nederland was en zijn gezin in Syrië, was beide partijen niet makkelijk. “Ik communiceerde dagelijks met mijn familie via WhatsApp. Het niet zien opgroeien van mijn kinderen was een heel moeilijk gevoel dat niet te beschrijven is”, vertelt Nasr emotioneel. Nasr ging naar de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om een visum aan te vragen voor zijn gezin. Inmiddels is het gezin sinds kort herenigd, ze konden elkaar na twee jaar weer in de armen sluiten.

De toekomst
Nasr over de toekomst: “Ik wil mijn leven voortzetten met mijn kinderen hier in Nederland. Ik wil nooit meer terugkeren naar Syrië, omdat het een arena is van internationale en sektarische conflicten. Nu zie ik dat de islamitische groeperingen waarmee ik problemen heb, degenen zijn die de macht in Damascus hebben gegrepen en dat hun dictatuur zal blijven zoals het was tijdens de oorlog. Dit was al ten tijde van dictator Bashar al-Assad, en het apparaat van het vorige regime bestaat nog steeds.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio