Afgelopen weekend werd bekend dat het regime van de Syrische president Assad is gevallen. De afgelopen 53 jaar heeft de Assad familie Syrië met ijzeren hand bestuurd, zondagochtend kwam hier een einde aan. Nasr Alakel, geboren Syriër, twee jaar geleden gevlucht uit zijn geboorteland, sindsdien woonachtig in Raalte, was thuis toen hij het nieuws hoorde. Hoe het nieuws bij hem binnenkwam en hoe de afgelopen jaren voor hem waren, vertelt hij aan Salland1.
Het nieuws kwam bij de 33-jarige binnen als een schok. Ook zijn vrouw, die met hun kinderen al die tijd in Syrië woonde en kortgeleden in Nederland met Nasr is herenigd, kon het bijna niet geloven. “We konden die nacht niet slapen, we waren geschokt door de terugtrekking en de plotselinge ineenstorting van het Syrische regime en de milities die het steunen”, aldus Nasr.
Vreugde en verlies
Nasr vervolgt zijn verhaal: “In feite is het een onbeschrijfelijke vreugde, ondanks het verdriet om het verlies van vrienden”. Het meest recente verlies is die van zijn vriend journalist Anas Kharboutli. Hij stierf de marteldood toen een Syrisch vliegtuig de stad Murak op het noordelijke platteland van Hama bombardeerde.
Bombardementen
In eerste instantie werd het nieuws niet geloofd: “Ik volgde nauwlettend het proces van het afschrikken van de agressie dat door de oppositiefracties werd gelanceerd. Maar we dachten dat het doel alleen was om het regime uit Idlib te verwijderen en meer ruimte te bieden aan burgers en de bombardementen uit de buurt van bevolkte gebieden te houden, omdat het regime ze dagelijks bombardeerde.”
Hoe nu verder
De eerste en belangrijkste fase is voltooid: het omverwerpen van het Assad-regime. Nasr: “We gaan nu een zeer moeilijke fase in. Syrië is qua steden en dorpen voor 70% verwoest. Het land is economisch en militair bijna ingestort, en veiligheid in Syrië is moeilijk geworden, er zijn veel uitdagingen en obstakels.”
“Of er gevechten zullen plaatsvinden tussen de strijdkrachten die de controle over Damascus hebben overgenomen en de Syrische Democratische Strijdkrachten, weten we nog niet, of dat er afspraken zullen komen die ertoe zullen leiden dat zij de gebieden zullen overdragen. Zij controleren de nieuwe regering”, vertelt Nasr.
Strijd om de macht
Over de verdere stappen vertelt de Syriër: “We weten niet of de nieuwe regering in staat is de burgeroorlog te stoppen. Deze regering staat voor grote uitdagingen. Ik denk dat er nu ook strijd om de macht zal plaatsvinden en om de regeringsvorming tussen verschillende strijdkrachten. De zaken zijn zeer ingewikkeld. De periode na de val van Bashar al Assad en zijn regime zal ingewikkeld zijn, Syrië zal tientallen jaren nodig hebben om te herstellen..”
Later deze week komt er een vervolg met het verhaal waarom Nasr uit Syrië is gevlucht.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl