Het is inmiddels een bekend begrip in veel Nederlandse gemeenten: het NK-Tegelwippen. Tot en met 31 oktober worden zoveel mogelijk tegels vervangen door onder meer gras en bloemperken. De actie ging dit weekend officieel van start in Deventer en morgen rijdt de tegeltaxi door de stad.
De vierde editie van het tegelwippen ging een maand geleden landelijk al van start. Dit jaar doet een recordaantal van 175 gemeenten mee aan het NK-Tegelwippen. De gemeenten strijden om de Gouden Tegel en Gouden Schep: de prijzen voor de gemeente dat het hoogste aantal tegels verruilt voor groen.
Tegeltaxi
Het woord mag dan (nog) niet in de Dikke van Dale staan, maar de tegeltaxi bestaat wel degelijk! Morgen, 25 april, rijdt deze wagen weer door Deventer en haalt gewipte tegels op. De tegeltaxi kan gereserveerd worden via de website van de gemeente Deventer en rijdt op zeven verschillende dagen een ronde. Naast morgen, ook op 30 mei, 27 juni, 24 juli, 29 augustus, 26 september en 31 oktober. Opgeven voor de taxi kan tot twee dagen voor de eerstvolgende ophaaldag. Opgehaalde tegels worden tot puin verwerkt. Na verwerking wordt het kleinere puinsteen gebruikt als onderlaag, bij bijvoorbeeld wegenaanleg.
Belangrijk om te weten
Voordat je een tegeltaxi reserveert, is het belangrijk om het volgende te weten:
– De tegels worden tussen 08:00 en 16:00 uur opgehaald door het Groenbedrijf;
– Er mogen maximaal 100 tegels van 30 x 30 cm worden meegegeven en deze mag je de avond voordat ze worden opgehaald aan de straat leggen;
– Om ervoor te zorgen dat de grijper van de tegeltaxi goed bij de tegels kan, is het verstandig om de tegels op de stoep of op de hoek van de straat te leggen; bij voorkeur waar normaal de afvalcontainers staan;
– Stapel de tegels op, maar niet hoger dan 1,5 meter;
– De tegeltaxi kan niet een opgebroken straat in. Kies dan voor een andere plek, waar de tegeltaxi wel bij kan.
Tekst gaat verder onder de foto
Van grauw naar groen
Naast dat het kampioenschap draait om rivaliteit, heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel volgens de organisatie: “Wanneer tegels worden vervangen door bijvoorbeeld bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier. We willen van grauw naar groen!”
Huidige tegelstand Salland
Duurzaam Deventer laat weten: “Vorig jaar werden er 4.467 tegels gewipt in de gemeente Deventer. Dit jaar willen we dit natuurlijk overtreffen.” Op dit moment staat de teller op 1.595 gewipte tegels. Dat zijn 15,84 tegels per 1000 inwoners.
In Raalte werden vorig jaar 20.087 tegels gewipt, oftewel 532,68 per 1000 inwoners. Dit jaar staat de teller voorlopig op 945. Dat zijn 25,06 tegels per 1000 inwoners.
De gemeente Olst-Wijhe doet niet mee aan het NK-Tegelwippen.
Ga naar de website van het NK-Tegelwippen voor meer informatie en om mee te doen. Je kunt er ook terecht voor tips en inspiratie.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl