Bron: de Stentor
Een fikse tegenslag voor de Deventer asfaltcentrale. De normen voor de uitstoot van enkele schadelijke stoffen mogen niet tijdelijk worden opgerekt. Eigenaar AsfaltNu wilde hierdoor aan de de dwangsom die hen boven het hoofd hangt, te ontkomen. Het bedrijf moet maatregelen nemen
Het bedrijf AsfaltNu – een samenwerking van nationale bouwgiganten BAM en Heijmans –blijkt uit onderzoek teveel stoffen uit te stoten die schadelijk zijn voor mens en milieu.
Dwangsom tot wel 400.000 euro
De Omgevingsdienst, namens gemeenten en provincie Overijssel handhaver bij milieukwesties, heeft het bedrijf daarom een dwangsom opgelegd. Die kan oplopen tot 400.000 euro als de uitstoot van kankerverwekkende stoffen als benzeen en PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) niet wordt teruggebracht.
AsfaltNu zegt aan de slag te zijn gegaan. Metingen moeten dat uitwijzen. Resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Ondertussen heeft het bedrijf gevraagd om de normen voor de uitstoot van benzeen tijdelijk op te rekken. Die tijd is nodig, gaf directeur Diederik Oosting eerder aan. Want alleen zo kan het productieproces voor de toekomst aangepast worden.
Zorgwekkende stoffen weren
De Omgevingsdienst IJsselland staat deze wens van AsfaltNu niet toe, blijkt uit een recent besluit, dat in handen is van de Stentor. Volgens de Omgevingsdienst strookt het verruimen van de normen niet met het beleid rond ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’. ‘Dat is erop gericht om deze stoffen uit de leefomgeving te weren’, schrijft de dienst.
De asfaltcentrale wilde de normen voor achttien maanden oprekken, of anders tot het moment in april 2023 waarop een nieuwe koolfilter zou zijn geïnstalleerd. Met zo’n filter kan de uitstoot van de betreffende stoffen worden teruggebracht. Maar de Omgevingsdienst vindt dat AsfaltNu al voldoende tijd heeft gehad om de uitstoot (voorlopig) te minimaliseren.
Gevolg van deze beslissing is dat de productiecapaciteit van de asfaltcentrale voorlopig beperkt wordt, vertelt directeur Oosting. Het bedrijf voldoet volgens hem ondertussen wel aan de normen. “We hebben tijdelijke maatregelen genomen, ” volgens Oosting
Nieuw geuronderzoek
Omwonenden en in nabijheid gelegen bedrijven maken zich al jaren zorgen over de asfaltcentrale. Sommigen zeggen gezondheidsklachten te hebben door de schadelijke uitstoot en geuroverlast. De gemeente Deventer heeft daarom een geurenonderzoek in de omgeving aangekondigd.
Een gezondheidsonderzoek – een nadrukkelijke wens van de bezorgde Deventenaren – komt er niet. Volgens verantwoordelijk wethouder Thomas Walder (D66) zijn er geen verhoogde gezondheidsrisico’s.