Toename van ongezond gedrag onder jongeren: “Inzetten op preventie blijft hard nodig”

Leestijd: 2 minuten

Het grootste deel van de jongeren voelt zich gelukkig en gezond. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023: een landelijk onderzoek uitgevoerd door alle GGD’en. Maar het onderzoek laat ook zien dat het met veel jongeren niet goed gaat. Zo is een toename van stress te zien en ongezond gedrag: “Vooral het aantal jongeren dat rookt, vapet en drinkt neemt schrikbarend toe”, vertelt directeur publieke gezondheid bij GGD IJsselland, Astrid Schulting.

De vorige meting, die in 2021 in coronatijd werd gehouden, liet zien dat jongeren zich minder gelukkig voelden (77 procent). Bij de meting van 2023 is het percentage jongeren dat zich gelukkig voelt iets gestegen naar 79 procent. Het percentage is echter nog niet op het niveau van vóór corona, in 2019 was dit 85 procent.

Meer stress, roken en vapen
De GGD’en melden dat jongeren meer stress ervaren ten opzichte van vóór de coronaperiode: “De belangrijkste oorzaak van stress onder jongeren is school of huiswerk (30 procent). Ook krijgen jongeren vaak stress door de combinatie van alles wat ze moeten doen (28 procent).” In de regio IJsselland ervaren minder jongeren stress dan landelijk (44 procent vs. 50 procent). Ook de toename van het aandeel jongeren dat vapet (e-sigaret rookt) is volgens de GGD alarmerend. In 2019 vapete 4 procent van de jongeren wekelijks, vorig jaar was dat 13 procent. Daarnaast roken meer jongeren wekelijks sigaretten of shag, van 3 procent in 2019 naar 8 procent in 2023).

Problematisch gebruik van social media
Social media kent veel voordelen, maar ook nadelen. Uit het onderzoek blijkt dat 12 procent van de jongeren risico loopt op problematisch gebruik van social media, in 2019 was dat nog 7 procent. Volgens de GGD geven deze jongeren aan dat zij social media gebruiken als zij zich rot voelen. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van social media slaaptekort bij deze jongeren en wordt het huiswerk afgeraffeld.

Meer bewegen en sporten
Het onderzoek laat ook positieve resultaten zien. In de regio IJsselland fietst of loopt 89 procent van de jongeren elke dag naar school of stage. Dit is het hoger dan het landelijk gemiddelde (82 procent). In de regio IJsselland beweegt 47 procent van de jongeren vijf dagen of meer per week minstens 1 uur.

Inzetten op preventie blijft hard nodig
“Ook in onze regio neemt ongezond gedrag onder jongeren toe. We gaan daarin mee met het landelijke gemiddelde”, vertelt Astrid Schulting. “We gaan als GGD graag in gesprek met gemeenten, partnerorganisaties en scholen, om samen nog meer in te zetten op preventie. Er zijn goede programma’s waar we graag meer over vertellen, zoals de Gezonde School-aanpak en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.” Schulting voegt toe: “Ik zie ook zeker kansen binnen de akkoorden (GALA en IZA) die nu starten en waarbij gemeenten en partnerorganisaties ook volop inzetten op preventie. Dat blijft hard nodig!”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio