Is Deventer veilig? “We zetten in op preventie”

Leestijd: 2 minuten

De gemeente Raalte is in Salland het ‘veiligst’ op het gebied van traditionele criminaliteit. De politie registreerden in 2023 12 gevallen per 1000 inwoners. Ook Olst-Wijhe kent relatief weinig van dit soort criminaliteit. Daar zijn 13 gevallen per 1000 inwoners bekend. Deze gemeenten liggen daarmee ver onder het landelijke gemiddelde van 29 misdrijven per 1000 inwoners.

Veiligheid in Deventer
In de regio Salland steekt de gemeente Deventer er in dit opzicht bovenuit. Die gemeente kende in 2023 31 gevallen van traditionele criminaliteit per 1000 inwoners. Dit is een grote stijging ten opzichte van 2021 toen er 23 gevallen per 1000 inwoners bekend waren. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het landelijk gemiddelde met 25 misdrijven per 1000 inwoners ook lager lag.

Er is ook gekeken naar hoe veilig mensen zich voelen in gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Hierin geeft 16% van de inwoners van Deventer aan zich wel eens onveilig voelen. Dit is net boven het landelijk gemiddelde van 15%.

Politie Deventer
Henk Kremer van de politie Deventer kan zich niet geheel vinden in deze cijfers: “In onze eigen cijfers van de afgelopen twee jaar zien wij een afname van inbraken (met uitzondering van bedrijven/instellingen) en diefstallen en een lichte toename in geweldsdelicten. Wat wel opvalt zijn de winkeldiefstallen. Maar dat dat getal stijgt, is een landelijke trend.”

De Deventer politie blijft druk bezig op het gebied van preventie in de regio. Kremer: “Geweldsincidenten zijn over het algemeen geen zaken die je als politie eenvoudig kan voorkomen door preventief optreden, omdat ze door allerlei oorzaken kunnen optreden. Waar we natuurlijk wel op inzetten bij geweldszaken, is het achterhalen van en voor de rechter brengen van verdachten en dus het oplossen van geweldszaken. Dat betekent dat je bij geweldsincidenten vaak pas kunt optreden als het zich heeft voorgedaan.”

Preventie
Preventie blijft belangrijk volgens Kremer: “Zaken als inbraken, diefstallen en winkeldiefstallen kunnen door preventie wel beïnvloed worden. En daar wordt natuurlijk samen met onze partners, zoals de gemeente en ondernemers, op ingezet. Zo bundelen we bijvoorbeeld op het gebied van inbraakpreventie samen met onze partners het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en gemeenten onze krachten in het ‘Donkere Dagen Offensief’.”

Het ‘Donkere Dagen Offensief’ (DDO) is een campagne vanuit verschillende overheidsorganisaties voor inbraakpreventie. Tijdens deze campagne worden tips gegeven hoe inbraken te voorkomen, en werden verschillende sites met informatie en bijvoorbeeld een quiz gelanceerd.

Veiligste gemeente
Inwoners van Tubbergen hebben landelijk gezien het minst last van traditionele criminaliteit. Slechts 5 van de 1000 inwoners hebben hiermee te maken gehad. Niet geheel verassend staat Amsterdam bovenaan de lijst. In de hoofdstad zag de politie maar liefst 61 duizend gevallen van diefstal en inbraak, geweld of vernieling. Dit zijn 67 gevallen per 1000 inwoners.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Rick Beekman
Rick Beekman stagiair bij Salland1.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio