Zaterdag rond het middaguur reed ik met mijn partner van Olst richting de Boskamp langs het oorlogsmonument ter nagedachtenis van een Canadese militair en de uit Woerden afkomstige verzetsman Gerrit Immerzeel, die op die plek in de nacht van 12 op 13 april 1945 beiden om het leven kwamen tijdens een patrouille van Canadezen en leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten.
Door Liesbeth van Binsbergen
Ik zag daar een vrouw aan het monument ‘hangen’, het leek alsof ze na een rondje hardlopen wat rek- en strekoefeningen aan het doen was. Wel heel vreemd, was mijn gedachte, om dat te doen bij een monument terwijl er bomen genoeg waren om je aan vast te houden. Het monument lijkt op een verticaal geplaatste grafsteen met een groot kruis erop.
Later bleek het monument omgetrokken. Dat incident, door ‘Herinner je Olst’ op Facebook gezet, leidde tot een storm aan reacties. “Heel triest dat iemand zoiets doet…”, “zo laf…”, “de jeugd van tegenwoordig heeft geen respect meer” en “als ik het gezien had, had ik een foto gemaakt van die vrouw”, dat zijn een aantal reacties die al snel op geplaatst werden bij het bericht.
Begrijpelijk, die boosheid. Maar van al die reacties is er niet één die de mogelijkheid open houdt dat het misschien geen opzet was. Of, misschien wel opzet, maar dat de vrouw in kwestie zo erg in de war was, dat ze zich niet voldoende realiseerde wat ze deed.
Een foto van haar op Facebook zetten, wat tegenwoordig veel gebeurt, vind ik daarom een kwalijke zaak. Zo iemand wordt vervolgens met de nek aangekeken in het dorp en komt nog verder in de problemen. Je emoties uiten is goed, het is natuurlijk ook erg dat een oorlogsmonument aan de grond ligt nadat er iemand aan heeft zitten trekken. Maar houd de emoties over de persoon in kwestie even voor jezelf.
Het monument is op maandagochtend weer door de gemeente Olst-Wijhe rechtop geplaatst.
(De geschiedenis van het monument
De Canadezen waren van plan op 13 april vanuit Boskamp de aanval op Olst te openen en voerden die nacht verkenningen uit. Leendert Immerzeel trad op als gids. De verkenners stuitten al snel op Duitse tegenstand vanuit de omgeving van de Diepenveenseweg. Na de oorlog werd de naam van de Koekoeksbrug gewijzigd in Immerzeelbrug. Het dorp Olst is bevrijd op vrijdag 13 april 1945.)
Het bericht Veel commotie rond omgeduwd oorlogsmonumentje in Olst verscheen eerst op Opinie in Salland.