Nieuwe campagne CO-vergiftiging: Ventileer – Controleer – Alarmeer
Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging. Met name in het stookseizoen vragen we aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning en het herkennen van symptomen.
Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. Je ruikt koolmonoxide niet en je ziet het niet. Als je koolmonoxide inademt, dan ontstaat er zuurstoftekort in je lichaam. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen.
Herken jij een CO-vergiftiging?
Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?
Wat doe je bij een mogelijke CO-vergiftiging?
Vermoed je dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:
- Stap 1: Waarschuw direct anderenVermoed je dat er koolmonoxide vrijkomt? Twijfel niet en waarschuw direct alle aanwezigen.
- Stap 2: Ga zo snel mogelijk naar buitenHet is belangrijk dat je zo snel mogelijk frisse lucht kunt inademen. Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en zorg ook dat anderen naar buiten gaan.
- Stap 3: Bel 1-1-2
Bel altijd 1-1-2. Doe dit ook als je denkt dat bij iemand anders koolmonoxide vrijkomt en ga nooit zelf naar binnen.
Waar plaats je een CO-melder?
In een ruimte met verbrandingstoestel, zoals bijvoorbeeld de Cv-ketel, moet de CO-melder aan het plafond worden opgehangen. In een ruimte zonder verbrandingstoestel (in de slaapkamer bijvoorbeeld) moet de CO-melder minimaal op ademhoogte hangen.
Voorkomen
Een CO-vergiftiging komt voornamelijk voor in de woning en kan door verschillende oorzaken ontstaan:
– Slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel;
– Verkeerde manier van stoken;
– Verbranding van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte;
– Onvolledige verbranding in een pellet kachel;
– Beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanaal;
– Kleine, slecht geventileerde ruimte
Nieuwe wetgeving verbrandingsinstallatie
Vanaf 1 april geldt nieuwe wetgeving. Vanaf dat moment mag een gasverbrandingsinstallatie alleen geplaatst of onderhouden worden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Daarmee gaat hopelijk ook het aantal slachtoffers door koolmonoxide drastisch naar beneden. Een goede ontwikkeling, zo stelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwondenstichting. ‘Zo voorkomen we dat gerommel aan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel leidt tot slachtoffers’.
Meer informatie
Op de website www.co-wijzer.nl staat alle informatie over een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken.