“De afgelopen tijd hebben we een verduurzamingsslag gemaakt qua straatverlichting”, laat de gemeente Olst-Wijhe weten. Bijna alle lantaarnpalen in de gemeente gebruiken nu namelijk energiezuinige ledverlichting. Ook wordt er op een andere manier geĆ«xperimenteerd om nog meer te verduurzamen.
Op dit moment zijn zo’n 3300 van de 3550 lantaarnpalen in gebruik van energiezuinige ledverlichting. “Plus, we experimenteren met 55 hybride lantaarnpalen die overdag zonne-energie opslaan om ’s avonds te gebruiken”, legt de gemeente uit.
Experiment
Tom van Leeuwe, gespecialiseerd in het integraal beheer & onderhoud openbare ruimte voor de gemeente Olst-Wijhe, vertelde eerder over de armaturen (draagconstructie) die in het experiment worden gebruikt: “Als de zon schijnt, wordt de energie opgeslagen. Deze wordt gebruikt op het moment dat de lichten aangaan. Als er onvoldoende zonne-energie is, gaan de armaturen over op het elektriciteitsnet. Hierdoor brandt de verlichting dus ook als de accu’s niet opgeladen zijn als er te weinig zon is.” De accu’s hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar.
Tekst gaat verder onder foto
Groener en slimmer
Naast dat de openbare verlichting met de energiezuinige ledverlichting groener en slimmer is geworden, hoeven de lampen minder vaak gerepareerd of vervangen te worden. Sinds deze maand voert Limitec, een organisatie actief op het gebied van buitenverlichting, alleen nog op specifieke data het onderhoud uit. Zo gebeurde dat op 11 april en zal dit nog plaatsvinden op 13 juni, 8 augustus, 10 oktober en 2 december. Er zal ook onderhoud plaatsvinden als er iets dringend is, zoals een beschadigde lantaarnpaal of een storing.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl