Het terrein rond de Lange Kolk in Den Nul was de afgelopen dagen weer toegankelijk voor publiek en de rood-witte linten en de waarschuwings bordjes waren weggehaald. Er werd zelfs weer gezwommen in de Lange Kolk.
Maar volgens een woordvoerder van de gemeente Olst-Wijhe was er toch enige twijfel of dat niet te voorbarig was. Nu hangt het rood-witte afzetlint er weer en is het hele terrein verboden toegang.
Een paar weken geleden werd op een perceel aan de Rijksstraatweg in Den Nul een drugslab ontmanteld. De vrees bestond dat het grondwater en de Lange Kolk met chemicaliën van het drugslab besmet was.
Drugsafval uit drugslaboratoria komt vaak in de natuur terecht. Voor de natuur zijn de dumpingen en lozingen een nachtmerrie. Voor mensen zijn vooral de snel-afbreekbare en bijtende stoffen direct gevaarlijk.
Het merendeel van de afvalstoffen in drugsafval zijn oplosmiddelen en halffabricaten. Hoe deze afvalstoffen eruitzien hangt af van de kwaliteit van de ‘kok’ in het drugslab. In principe wil men zoveel mogelijk uit de grondstoffen halen, want dat is goedkoper. Maar dat lukt niet altijd. Daarom komt bij het productieproces vaak veel afval vrij.
Het afval wordt bijvoorbeeld meteen bij het drugslab geloosd. Ook zijn er aanwijzingen dat het afval als zogezegd chemisch afval bij de milieustraten terechtkomt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ziet het aantal lozingen op de productielocaties van drugs toenemen. Dit doen criminelen bijvoorbeeld via het riool of zelf gegraven putten.
De gemeente Olst-Wijhe en de provincie Overijssel nemen de mogelijke vervuiling uiterst serieus. En worden de komende tijd door een gespecialiseerd bedrijf regelmatig water- en grondmonsters genomen.