Op 4 mei staan we in het hele land twee minuten stil bij de Nationale Dodenherdenking. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Erik ten Broeke en Jan de Gier zijn twee van de vele oorlogsveteranen die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe hun diensttijd is geweest. Ook wordt gepraat over het veteranencafé in de gemeente Ols-Wijhe. Vanavond zijn ze te gast in onze studio in Wijhe waar Gemma de gastvrouw is.
In 1793 werd de dienstplicht ingevoerd om het tekort aan mankracht in het leger aan te pakken. Er zijn vanaf dat moment vele uitzendingen geweest waar jonge mannen en vrouwen uit het land aan hebben deelgenomen. We praten in de uitzending over hoe die tijd voor onze gasten is geweest. De mannen hebben de behoefte om hun verhaal met lotgenoten te delen, vandaar ook de invoering van het veteranencafé.
Jan de Gier
Korporaal der Mariniers is de functie die Jan vroeger bekleedde. Het was niet logisch dat de Gier zou worden ingedeeld bij de mariniers. Bij de keuring had hij aangegeven dat hij wel belangstelling had voor de marine. Zijn gedachte was, als ik dan in dienst moet, dan maar de zee op. Zijn beroep was boekdrukker, maar al snel stond hij als Korporaal in Nieuw Guinea naar geweren te zoeken. In het voorjaar van 1960 verliet Jan de dienst en genoot hij van zijn vrijheid. In de uitzending verteld hij over zijn diensttijd en alles wat hij heeft meegemaakt.
Erik ten Broeke
Erik heeft geholpen met het opzetten van het veteranencafé in de gemeente Olst-Wijhe. “Ik ben nu 60 jaar en net met pre pensioen. Ik heb bijna 30 jaar bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) gewerkt”, aldus Erik. In 1984 begon zijn dienstplicht, aansluitend was hij beroepsmilitair bij de Kmar. De uitzendingen waren naar Egypte en Bosnië, in Nederland heeft de oud marechaussee op verschillende plekken gewerkt. Het Caribisch gebied was ongeveer twee jaar zijn werkgebied. Vanavond verteld Erik in de uitzending onder andere over zijn ervaringen.
Veteranen
Wanneer je naar de uitleg van het begrip veteranen zoekt, vind je de volgende zin: ‘Veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden onder oorlogsomstandigheden of tijdens vergelijkbare situaties zoals vredesmissies in internationaal verband.’ Ze willen graag hun verhaal vertellen omdat ze trots zijn op hun prestaties, op wat ze bereikt hebben tijdens hun diensttijd, vaak onder moeilijke omstandigheden.
Veteranen delen hun verhaal
Er is sinds kort een mogelijkheid voor veteranen om hun ervaringen met elkaar te delen in cafés in Olst en Wijhe. In het artikel: Je begrijpt elkaar met een half woord is hierover geschreven. Onze gasten Jan en Erik vertellen in de uitzending wat zij hierin hebben betekend en wat het precies inhoudt. Praten met elkaar zonder dat er uitleg gegeven hoeft te worden, de veteranen begrijpen elkaar.
De uitzending van Salland Magazine is om 20:00 uur live te zien op ons YouTube kanaal
of op het TV-kanaal van Salland1. Deze is te vinden via onderstaande frequenties:
Delta: 12
KPN: 1391
Solcon: 791
Odido: 763
Ziggo: 40
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl